Влада

Мер Житомира хоче звернутися до МОЗ та головного санітарного лікаря України щодо звільнення Парамонова

6 May 2020, 17:48

Мера Житомира Сергія Сухомлина обурив лист директора обласного лабораторного центру Зіновія Парамонова щодо обмеження проведення ПЛР-тестування й він вважає, що Парамонова, який також є головним санітарним лікарем області, треба звільнити.

Про це Сухомлин сказав на початку позачергового засідання міськвиконкому 6 травня.

«Сьогодні всі вже бачили лист нашого лабораторного центру з приводу того, що дослідження (на COVID-19) проводитися не будуть, лише по важких хворих. І все, що робить наша первинна ланка, і хворі з пневмонією чи з грипом, які поступають в наші лікарні, по цьому листу ці люди не будуть, фактично, вважатися хворими на коронавірус, хоча така небезпека є і ми бачили багато випадків, коли ми думаємо, що це грип, а потім підтверджується коронавірус. Чекати два тижні хворі також не можуть, бо треба розуміти, від чого їх лікувати. І лікарі тоді повинні два тижні ходити у захисних костюмах біля цього хворого, бо вони не розуміють – це коронавірус, чи звичайна пневмонія», - наголосив Сергій Сухомлин.

Мер також пригадав рекомендації головного санітарного лікаря області Зіновія Парамонова зупинити на 10 днів руху будь-якого транспорту та припинити діяльність будь-яких закладів.

«Ми бачили й до цього, кілька тижнів тому, коли у нас головний санлікар області зупиняв, фактично, громадський і приватний транспорт в місті Житомирі, забороняв будь-яке пересування людей по місту. Тому мені нічого не залишається, як звернутися до Міністра охорони здоров’я, до головного санітарного лікаря України з приводу того, що, напевне, треба вже змінити керівництво (обласного лабораторного центру), якщо вони не можуть нічого зробити з цією проблемою. Ще на початку епідемії, на спільних нарадах в області ми запитували про пропускну можливість нашої (вірусологічної) лабораторії, казали, що у нас сесія міської ради виділила кошти, може потрібні кошти на реагенти, може потрібні на обладнання, ми самі готові закупити обладнання. У відповідь – нічого не треба, у нас все є, нам всього вистачає. І дійшло до того, що тиждень тому профспілки міської ради та благодійний фонд шукали кошти для того, щоб виплатити зарплату тим вірусологам, по 10 тисяч гривень, які працюють цілодобово і без вихідних. Ось така ситуація. Залишати заручниками місто, область – це не моє питання, але це трошки незрозуміло. Я думаю, що тут треба приймати рішення, напевно не нам. Але це фактично зняття з себе відповідальності, й місто може залишитися в ситуації, яка буде неконтрольована, без якихось даних (по коронавірусу). І це також наражає на небезпеку тих лікарів, які працюють в лікарнях», - зазначив мер Житомира.

Нагадаємо, 6 травня 2020 року Житомирський обласний лабораторний центр попередив керівників медичних закладів, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей.

Зазначимо, що у коментарях до посту колишнього радника міністра охорони здоров’я, ексзаступника мера Житомира Матвія Хренова, який опублікував у Facebook лист за підписом Зіновія Парамонова, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко виклав своє фото на фоні в’їзного знаку з написом «Житомир» та підписом: «Зараз все запрацює. Але вже без когось».


Як повідомляв Житомир.info, 30 квітня 2020 року директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов розповідав, що в ОЛЦ не вистачає вірусологів та лаборантів, аби оперативно проводити ПЛР-дослідження на виявлення коронавірусної інфекції у пацієнтів. На 30 квітня в центрі чекали своєї черги вже 200 аналізів.

Станом на 22.30 год. 5 травня 2020 року у Житомирській області лабораторно підтвердили 455 випадків захворювання на коронавірус, за останню добу – 7 нових. Загалом 11 людей померли, 37 людей одужали.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус Сухомлин Парамонов тестування ОЛЦ МОЗ виконком 
Матеріали по темі