Культура

Чи зможуть повноцінно працювати житомирські музеї під час карантину

7 May 2020, 14:45

Нещодавно уряд анонсував відкриття музеїв та бібліотек у зв'язку з пом’якшенням карантину з 11 травня. Проте музейна спільнота наголошує, що велика частина працівників є людьми похилого віку, які знаходяться у зоні ризику, а додаткових коштів на дезінфікуючі засоби та маски не має.

Керівники музеїв, серед них і директор Житомирського обласного краєзнавчого музею, направили звернення до уряду.

«Найбільша проблема – це транспорт. Не кажу про Житомир, у Житомирі така ситуація може бути більш-менш вирішена, а кажу про філії, оскільки працівники, які там працюють, змушені добиратися до музею за 10-12 км, а міжміський транспорт не ходить. Друга проблема – це віковий ценз, адже левова частка працівників музею – літні люди, яким за шістдесят і вони автоматично потрапляють до групи ризику», – розповідає директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.


У Житомирському краєзнавчому музеї працівників пенсійного віку приблизно 60%: це і доглядачі, наукові працівники, і співробітники адміністрації. За словами Романа Насонова, без низ музей повноцінно працювати не зможе.

Бюджет музею цього року майже не наповнювався через відсутність відвідувачів, тому звідки брати гроші на засоби індивідуального захисту та дезінфектори, не зрозуміло.

«Даної статті видатків не передбачено у нашій діяльності. По-друге, навіть якби ми закуповували ці всі речі зі спецрахунку, то він практично взагалі не наповнений, оскільки ми вступили в новий рік починаючи з карантину звичайного грипу. Якщо взяти до розрахунку, обслуговування лише працівників музею включно з філіями, а це 100 чоловік, то на місяць витрати становлять 160 тисяч гривень. Це закупівля безконтактних термометрів, маски, дезінфікуючі засоби», – додає директор Житомирського обласного краєзнавчого музею.

Крім цього, спеціалісти зауважують, що постійне провітрювання та дезінфекція можуть порушити температурно-вологісний режим і зашкодити експонатам.

На думку Романа Насонова, спочатку музей варто відкрити у тестовому режимі.

«Перший етап – це організаційний етап, там де ми в тестовому режимі спробували запустити один чи два зали. Тобто підібрати категорію людей, які не потрапляють під 60+, подивитися, чи ми можемо відправити цих людей на роботу, подивитися, скільки відвідувачів є, чи це рентабельно. Але, зрозуміло, що воно рентабельним не буде, адже зараз прописуємо алгоритм і доходимо до того, що один виставковий зал одночасно не може прийняти більше 4 осіб», – зауважує директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Відновлення роботи музеїв прокоментували під час брифінгу 5 травня у Житомирській ОДА.

«Якщо там люди працюють, яким більше шістдесяти років і вони потрапляють до групи ризику, то керівник повинен прийняти рішення, щоб вони не виходили на роботу, бо для них ця хвороба є потенційно небезпечною. Чим вони сьогодні будуть добиратися? Ми сьогодні забезпечуємо підвіз працівників критичної інфраструктури для забезпечення життєдіяльності області, в тому числі це стосується медичних працівників, якщо буде така необхідність, коли власник або керівник закладу не зможе забезпечити довіз працівників або буде вважати це за необхідним. Треба визначитись де вони проживають, як вони будуть відкриватися, як вони будуть працювати – це все право і обов'язок керівника будь-якого музею або закладу», – говорить заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.

Від уряду жодних роз’яснень стосовно роботи музеїв поки що не було, а музейна спільнота чекає відповідь на звернення до Кабміну.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про продовження карантину до 22 травня та послаблення з 12 травня, які передбачені першим етапом виходу з карантину.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня у житомирському музеї через карантин святкували День космонавтики онлайн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей карантин  
Матеріали по темі