Фоторепортаж

Фотоісторія житомирської бігунки-аматорки про особливості цього виду спорту, «екіпірування» бігунів та командну підтримку

29 May 2020, 15:48

У соцмережах часто пишуть, що найдоступніший вид спорту - це біг. Основний меседж такий: «Якщо ви не можете дозволити собі тренування у залі з тренером - займіться бігом». Мовляв, біг - це легко, просто, доступно, вийшов і біжиш. Як все відбувається насправді, розповіла житомирська бігунка-аматорка.

Наталії Станішевській 41 рік, вона працює головною ветеринарною лікаркою клініки «Багіра» та півтора року займається бігом.

«Після народження дитини я почала займатися фітнесом, щоб привести себе у форму. Привела. Постало питання: а що далі?. Тренерка та ідейна натхненниця Люда з «Пантери» сказала: а давайте поїдемо на змагання?.Поїхали. А там виявилося, що все добре, крім бігу. Тому коли повернулися, вирішила бігати. Як правило, ненависть до бігу в усіх зі школи. У багатьох тоді як могли, так і відбили бажання бігати. Тому що ти не бігав, ніяких тренувань у тебе не було і потім у тебе залік - крос два чи півтора кілометра. Ти вийшов, 10 метрів пробіг, задихаєшся, очі вилазять. З першими неправильними враженнями і формується думка, що біг це не моє і ти з цим всим зав’язуєш», – каже Наталія Станішевська.

За її словами, «екіпірування» бігуна коштує близько 12 тисяч гривень.

«Хочеться зруйнувати ілюзію, щоб почати бігати - це простіше простого. От вибіг ти такий і біжиш. Біжиш ти у місті. І розумієш, що машини, люди - це все тобі заважає. Треба шукати місце. Знайшов. Біжиш далі і розумієш, що щось у цих кедах бігти важко, щось коліна болять. І тут два варіанти: або ти вирішуєш, що біг не твоє, або починаєш вирішувати проблему і шукати кросівки. І тут вже починається: якщо певні кросівки підходять одній людині (по нозі, амортизації, пронації стопи), то не факт, що підійдуть іншій, якої б крутої марки вони не були. Часто задають питання про те, які кросівки підходять для бігу. Правильна відповідь - ті, які підходять конкретно тобі. Як їх обрати? Та поки ти 10 штук їх не купиш, не випробуєш і не зрозумієш, в яких краще нога сидить, то не знатимеш. От приходиш на почту, вдів кросівки, нормас, Пробіг у них два кілометри – п’ятка завалилася, пальці натерли і ти бігти не можеш. Потім думаєш: у штанях бігати не зручно, треба лосини. Потім розумієш, що потрібні компресійні лосини, або хоча б такі, які не будуть сповзати під час бігу. А це, виявляється, проблема. Ти вже бігаєш у різну погоду: у дощ. Розумієш, що непогано б якийсь куртячок водонепроникний, віндстопер прикупити.

Далі ти дізнаєшся, що бігати потрібно у низькій пульсовій зоні. А це передбачає купівлю гаджету. Потім ти начитуєшся статей і розумієш, що гаджет показує пульс не точно і потрібен пульсометр. Це додаткові кошти. І на виході бігун в «екіпіруванні» коштує… а давай порахуємо. На мені зараз: кросівки 2000 грн, лосини 600 грн, кофта 300 грн, топ-майка 600 грн, датчик 1500, годинник тисяч 7. 12 тисяч. І це майже все не брендові речі, куплені на стоках. Але ж це все не в одному екземплярі. Кросівок потрібно пари три. А ще це полиця топів, лосинів та іншого. І ти в цьому вічному пошуку», – розповідає бігунка.


Наталія бігає 2-3 рази на тиждень.

«А ще часто кажуть, що звичка формується за 21 день. Ага. Ти думаєш: я зранку хочу бігти? Я хочу спати і жерти. Бігаю вже півтора роки. І нема у мене такого, щоб я встала і захотіла бігти. Але ж щось піднімає і змушує підняти дупу і бігти. Тому що відчуття після бігу дуже круті. Ти знаєш, що тобі дуже важко встати, пробігти перший кілометр. Проте після тренувань шалений заряд енергії на весь день, кайф, ендорфіни голову розривають.

У мене під час бігу завжди виникає такий момент, коли я починаю проклинати і біг, і все, що з ним пов’язано. Десь на восьмому кілометрі. Якщо у напівпрофесійних бігунів за тиждень кілометрів 60 набирається, то в мене кілометрів 25, і то це дуже добре. Я бігаю 2-3 рази на тиждень невеликі дистанції. Мені простіше бігати короткі дистанції з прискоренням. Бігла на «Напівмарафоні» 21 км, але просто тому, що мені було цікаво, пробіжу чи ні. Але чесно - я ледь не вмерла. На 18 кілометрі почала падати глюкоза, мозок страждає, все починає дратувати, починаєш усіх ненавидіти. Хоча є дівчата, які на швидкість мені значно поступаються, а 21 км біжать легко, навіть говорять всю дистанцію, нормально себе чухають. А мене починає психологічно вирубати. Коли закрили парки, вдома «на табуретці» я не тренувалася, а бігала. Спочатку декого поліція завертала і рекомендувала сидіти вдома. Потім ми бігали околицями у ліс по одному і викладали у нашій групі скріни досягнень, навіть імпровізовані онлайн змагання влаштовували. Мені, наприклад, не зрозуміло, як відсутність свіжого повітря і домашні пилові кліщі можуть допомогти мені зберегти здоров’я», – каже Наталія.

Наталія переконана, що починати бігати краще не одному, а у біговому клубі, бажано з тренером.

«Я починала у клубі «Тайгер ран», ми прям мордували тренера запитаннями: як правильно ставити руки? Як ставити ноги? Яка має бути ширина кроку? І таке інше. Ми думали, що отримавши відповіді на ці питання ми почнемо одразу бігати правильно. Ніфіга. Тренер спокійно та неодноразово казав робити спеціалізовані бігові вправи. І так, вони автоматично навчили правильно ставити ноги, правильно махати руками, правильно бігти.Якщо я скажу тобі, що руки потрібно тримати на 15 сантиметрах від грудей і ти думаєш, що одразу побіжиш правильно, то ти помиляєшся. Для того, щоб бігати, у тебе 1-2 рази на тиждень обов’язково мають бути силові тренування. Якщо ти не займаєшся силовими тренуваннями, у тебе як мінімум номрально не тримає кор (м’язи корпусу, які тримають у вертикальному положенні), тебе «розмотує».З часом тренується все, просто так нічого не вийде. Самому, навіть подивившись уроки на ютубі, важко. Всерівно має хтось контролювати та передавати досвід. Коли я бачу «бігунів» у парку у кедах, з літром води, я розумію, що це не на довго. Тижня два, місяць, а тоді вони скажуть, що біг - це не їхнє. Командна підтримка важлива. Всі біжать - і я біжу. Коли ти потрапив у атмосферу, коли всі навколо кажуть: давай, чого ти розслабився? Побігли! Що значить погана погода? Ну то й що, що - 10? Побігли! Так і бігаємо», – розповідає Наталія.


Як повідомляв Житомир.info, 8 вересня 2019 року на центральному житомирському майдані відбувся грандіозний Нова пошта Космічний напівмарафон, який зібрав рекордних 4,5 тисячі учасників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: біг бігуни спорт  
Матеріали по темі