Політика

Нардепи говорять про самоуправство депутата Житомирської облради, який погрожував екологам, а той каже, що захищав інтереси підприємців

5 June 2020, 14:27

Народні депутати України, які у Верховній раді представляють Житомирську область, обурені інцидентом, що стався в середині травня у Попільнянському районі: депутат Житомирської обласної ради Євгеній Жабокрицький перешкоджав законній діяльності працівників Державної екологічної інспекції. Йдеться про те, що у Попільнянському районі інспектори екоінспкції проводили позапланову перевірку діяльності місцевого кар’єру, а депутат облради Жабокрицький (об’єднання «Самопоміч») перешкоджав здійсненню перевірки, погрожуючи посадовим особам ДЕІ.

Позицію нардепів від Житомирщини щодо інциденту під час брифінгу 4 червня висловив народний депутат Арсеній Пушкаренко (депутат від партії «Слуга народу»), який увійшов до складу міжфракційного об’єднання «Житомирщина», створеного на засіданні Ради у жовтні 2019 року.

«Нам, народним депутатам України, переважно це обрані від Житомирщини депутати, і мені, як закріпленому за одним із округів, стало відомо про факт, який стався 15 травня 2020 року в Попільнянському районі. Депутат обласної ради Жабокрицький Євгеній Вікторович перешкоджав інспекторам Державної екологічної інспекції Поліського округу здійснювати позапланову перевірку кар’єру, який незаконно працював. Працівники Державної екологічної інспекції викликали на місце події поліцію, щоб поліція вжила заходів і забезпечила законну перевірку кар’єру працівниками Державної екологічної інспекції. Натомість депутат Житомирської обласної ради пан Жабокрицький погрожував працівникам екологічної інспекції, погрожував їм звільненням, погрожував звільненням їхніх керівників, погрожував фізичною розправою щодо працівників, які були при виконанні своїх обов’язків і були посадовими особами. І це все відбувалося при працівниках поліції. І працівники екологічної інспекції написали до Попільнянського районного відділку поліції відповідні заяви», – повідомив Арсеній Пушкаренко.

З його слів, у ході конфлікту депутат облради «прикривався» ім’ям голови Житомирської облдержадміністрації Віталія Бунечка.

«Коли відбувався весь цей конфлікт, а точніше перешкоджання депутатом Житомирської обласної ради Жабокрицьким законній діяльності екологічних інспекторів при працівниках поліції, він використовував ім’я голови Житомирської обласної державної адміністрації Віталія Бунечка. Дуже прикро, що ім’я шановного Віталія Івановича Бунечка використовується окремими депутатами обласної ради як франшиза. І використавши ім’я керівника обласної державної адміністрації, пан Жабокрицький погрожував не тільки звільненням працівникам екологічної інспекції, а також і можливою майбутньою їхньою кримінальною відповідальністю. У мене питання: що сьогодні відбувається у Житомирській області? Що собі дозволяють депутати обласної ради? На яких підставах вони використовують ім’я і прикриваються головою обласної державної адміністрації паном Бунечком?», – запитує народний депутат.

З огляду на це Арсеній Пушкаренко від імені народних депутатів звернувся до генерального прокурора Ірини Венедіктової та голови Національної поліції Ігоря Клименка, аби вони взяли під особистий контроль описану ситуацію.

«Ми, народні депутати від Житомирщини, звертаємось до генерального прокурора Венедіктової, до голови Національної поліції Клименка для того, щоб вони взяли під особистий контроль цю ситуацію і провели перевірку викладених у нашому депутатському зверненні та зараз у моєму публічному зверненні відомостей і вжили відповідних заходів. І ми вважаємо, що такі дії депутата обласної ради тягнуть на кримінальне провадження та подальше розслідування і вжиття відповідних заходів. Я сподіваюсь, що Попільнянський спецкар’єр, який продовжує свою незаконну діяльність, що зафіксовано представниками екологічної інспекції і Національної поліції, буде припинений. А депутати обласної ради, будь-якої, не будуть собі дозволяти так себе поводити відносно посадових осіб або до будь-якого іншого громадянина України. Перед законом усі рівні», – наголосив Арсеній Пушкаренко.

Житомир.info звернувся за коментарем до депутата Житомирської обласної ради Євгенія Жабокрицього. Він зазначив, що про заяву нардепа Арсенія Пушкаренка чує вперше. Про ситуацію в Попільнянському районі розповідає з іншого боку, стверджуючи, що йшлося про шантаж підприємців, які мали намір відновити роботу гранкар’єру. Зі слів Євгенія Жабокрицього, він лише став на захист підприємців.

«Я вперше чую (про заяву Пушкаренка). Там була така ситуація, що люди «замовили» підприємця. Я не знаю… Арсеній (Пушкаренко) не міг стати на сторону людей, які «замовляють» підприємця. Люди приїхали і кажуть підприємцю: або платиш гроші, або тебе будемо через різні інстанції штрафувати, створювати несприятливі умови для бізнесу. Ми, навпаки, приїхали туди, втрутилися, щоб не було цього свавілля, «махновщини», бандитизму. Отака ситуація була. Люди приїхали по замовленню пенсіонера, який пише на всіх і на все. Людина що надумалась, те й написала. Це все замовне. Воно не варте виїденого яйця, оця вся ситуація. Я не знаю, при чому там депутат Верховної ради, навряд чи він зібрався купувати цей кар’єр», – прокоментував Євгеній Жабокрицький.

Він зазначив, що занедбаний гранітний кар’єр нещодавно купила група підприємців і збиралися відновити його роботу. Ситуацією вирішили скористатися деякі люди, аби мати свій зиск від роботи кар’єру.

«Група людей, бізнесменів, купила Попільнянський гранкар’єр, який років 10 простоює. Для нас, для Попільнянщини, це дає надію на те, що будуть нові робочі місця, що люди запустять його по-новому, будуть платити податки, це піде до наповнення місцевого бюджету. Ви уявіть, яка це для місцевого бюджету ніша, це супер. Це розвиток регіону. От коли ці люди купили, у нас зразу знайшлись спритники, які хотіли «подоїти», отримати з цього вигоду, «наїхали» на цього підприємця. Спочатку приїхали і запропонували йому платити», – пояснює депутат обласної ради.

Євгеній Жабокрицький стверджує: люди, які приїхали і представилися екологами, не показали відповідних посвідчень.

«Вони (екологи) навіть не показали посвідчення, хто вони. Я приїхав і показав посвідчення: хто я. Пояснив, що звернулися підприємці, власник, попросив… Я показав посвідчення. У мене є 100 свідків. Вони навіть посвідчення не показали, там почали щось розказувати, що у них є заява від пенсіонера. Я кажу: а хіба можна тако по заяві пенсіонера приїхати і «мароторити» бізнес? Вони кажуть: да, можна, якщо це правильні люди просили. Все. Я кажу: так покажіть свої посвідчення, покажіть направлення. Вони цього всього не зробили. Була поліція, вона всіх опитала. Можливо, у Пушкаренка є свій апетит до цього кар’єру. Як на мене, там банально наїхали на підприємців з подальшою вигодою. Своїми діями вони налякали підприємців, і вони тепер не знають, чи хочуть у нашому районі розвиватися, адже в нас знаходяться такі спритники, які пропонують такі «послуги»: ти нам плати – ми тобі не створюємо проблем. Моя задача як громадянина, депутата обласної ради допомагати громадськості відстоювати бізнес, щоб не було цього свавілля, «махновщини»», – переконує Євгеній Жабокрицький.

Депутат обласної ради запевняє: ім’я голови ОДА Віталія Бунечка не використовував.

«Ім’я Віталія Бунечка я ніяким чином не згадував. Я просто казав, що ми можемо звернутися до всіх інстанцій: обласна прокуратура, генеральна прокуратура, обласне ГУ Нацполіції, щоб перепровірили законність оцих дій, щоб перепровірили цього заявника. А власник кар’єру писав заяву навіть до генеральної прокуратури», – зазначив депутат обласної ради Євгеній Жабокрицький.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пушкаренко Жабокрицький  
Матеріали по темі