Влада

Як на сесії сперечалися про транспортну мережу Житомира: згадали про передачу приміських маршрутів та колишнього заступника мера

30 July 2020, 16:46

На сесію міської ради 30 липня винесли на розгляд питання про скасування рішення від 2014 року, яким заборонялося відкривати нові автобусні маршрути в Житомирі. Мету такого рішення пояснив начальник управління транспорту та зв’язку міської ради.

«В 2015 році було прийнято рішення про затвердження нової мережі, тому воно фактично втратило свою чинність або суть, тому ми формально його скасовуємо. Хочу зазначити, що вже третій місяць як управлінням транспорту розроблені зміни до автобусної мережі, вони оприлюднені у вигляді проєкту рішення виконавчого комітету на сайті міської ради, отримано погодження профільної комісії, які були погоджені відповідно з нашим комунальним підприємством «Трамвайно-тролейбусне управління». Це була основна вимога нашої комісії і були готові вийти на засідання виконавчого комітету на затвердження, але за день було зібрання, яке цей процес стримало, тому це рішення, яке зараз приймається, скасування рішення сесії про заборону відкриття нових автобусних маршрутів, внесення змін відбулося ще 2014 року. Після того вже приймалося відповідне рішення виконавчого комітету щодо мережі і так далі», – пояснив начальник управління транспорту Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний.


Після пояснень питання стало приводом для спечерань стосовно транспортної мережі.

«Я хочу повернутися до мети цього рішення і чому воно скасовується і мету, яку воно переслідує, тобто у 2014 році ми мали проблеми з маршрутною мережею, коли багато людей по-різному малювали. Був склад депутатів, на жаль, представлений із перевізників і, відповідно, як хто хотів, так його і малював. Станом на сьогодні у нас є усталена маршрутна мережа, з формальних причин деякі маршрути дійсно не функціонують, але в управління транспорту є всі важелі для вирішення будь-яких проблем, якщо вони у нас є, бо, на жаль, ні на слухання, ні зараз вони не декларуються. Відповідно, запитання: що далі?», – сказав депутат Житомирської міської ради Іван Фурлет.

Костянтин Підпокровний відповів депутату, що управління транспорту зараз немає іншого варіанту, як оголосити конкурс на визначення перевізників на один рік, щоб уникнути подання від Антимонопольного комітету.

Натомість детутати Влад Пучич та Олександр Величко висловили думку, що питання про скасування рішення від 2014 року доцільно виносити лише після затвердження нової транспортної мережі.

«Якщо говорити про саме рішення, яке ми хочемо зараз цим проєктом рішення скасувати, то не зовсім відповідає дійсності інформація про те, що воно строкове і вже не діє. Строк мав тільки перший пункт, який стосується того, що в маршрути руху маршрутних таксі не можна вносити зміни, які рухаються по центральних вулицях міста. Моє переконання в тому, що скасовувати це рішення можна буде лише в тому випадку, коли буде нова мережа, представлена управлінням транспорту, яка пройшла обговорення, в тому числі депутатське слухання, і підтримана депутатами», - висловився депутат Житомирської міської ради Влад Пучич.

«Підтримую Влада Пучича у цьому питанні. Покажіть не імітацію (звертається до Костянтина Підпокровного), а справді… Тому що те, що ми побачили на депутатських слухання, це імітація змін в автобусній мережі. Підготуйте, будь ласка, ми ж внесли безліч пропозицій, чітко сказали, що і як потрібно зробити, встановіть якийсь дедлайн для себе, і тоді ми проголосуємо це рішення, це буде справедливо, а не зараз», – додав Олександр Величко.

Міський голова Сергій Сухомлин нагадав, що проєкт рішення на цій сесії розглядають з ініціативи депутатів.

Також під час обговорення згадали про повернення приміських маршруток до обласної автобусної мережі.

«Ми зараз говоримо про конкурси, а минулу сесії говорили про приміські маршрути, де інформація, рішення голови обласної адміністрації стосовно передачі нам 8 маршрутів приміських? За рік ви не могли провести на ці маршрути конкурси, щоб вони залишалися?», – запитував депутат Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв.

Хотів висловитися щодо приміських маршрутів і депутат Влад Пучич, на що відреагував міський голова, згадавши роботу попереднього заступника з питань транспорту.

«І, Влад Пучич, коли ви піднімаєте питання і відстоюєте інтереси у вашому розумінні комунального підприємства і кажете, як правильно робити, рік був, і я не бачив в цьому сесійному залі проєкт нової транспортної мережі, яка виходила на сесію», – звернувся Сергій Сухомлин.

«Шановні колеги, правда, був рік з моменту розпорядження колишнього голови обласної державної адміністрації стосовно обласних маршрутів, і мені дивно чути це питання, тому що є два аспекти відповіді, які вам відомі. Аспект перший, що нова мережа ще до цього рішення пропонувалась вам профільним заступником до цього і з якихось причин це рішення не рухалось і не виносилось в цю залу. Аспект другий: якщо говорити про приміські маршрути, то не всі навколишні ОТГ прийняли відповідні рішення, і це вам теж відомо чудово. І це складний процес, в тому числі політичний, тому кілька місяців, не рік, профільний заступник (Дмитро Ткачук, – ред.) займався...», – відповів Влад Пучич.

«От навіщо такі заступники, за яких я рік пропрацьовував з обласною адміністрацію, щоб вони віддали (автобусні маршрути, – ред.), потім пропацьовуваз з ОТГ, щоб вони проголосували, а ще треба було внести за нього (питання,– ред.) в сесійну залу, ставити на голосування?», – обурювався Сергій Сухомлин.

Міський голова поставив на голосування проєкт рішення, а депутат Влад Пучич вийшов із сесійної зали. «За» проголосували 19 із 30 присутніх депутатів – рішення не прийнято.

Нагадаємо, 10 липня 2020 року нинішній та колишній заступники мера Житомира говорили про нову транспортну мережу в програмі «Тема дня».

Як повідомляв Житомир.info, розпорядженням від 29 травня 2019 року тодішній голова ОДА Ігор Гундич виключив десять приміських автобусних маршрутів зі сфери впливу обласної влади. 21 червня цього ж року в програмі «Тема дня» на Житомир.info Дмитро Ткачук, який на той час був заступником мера Житомира, казав, що з маршрутки №126 стартувало злиття міських та приміських маршрутів. 29 травня 2020 року з’явилася інформація, що обласна влада вирішила повернути собі приміські маршрути, раніше передані місту. На початку червня було оприлюднене розпорядження голови ОДА Віталія Бунечка, підписане 26 травня 2020 року, яким десять приміських автобусних маршрутів (№№ 104, 106, 110, 121, 121-А, 125, 126, 127, 167, 169), що рік були в автобусній мережі Житомира, знову передали до обласної мережі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія маршрутка автобусна мережа  
Матеріали по темі