Місто

​З маршрутки №126 стартувало злиття міських та приміських маршрутів у Житомирі, - Ткачук

22 June 2019, 16:08

Тетерівська об’єднана територіальна громада поки єдина делегувала «маршрутне» питання Житомирській міській раді, і результатом цього злиття є курсування за оновленою схемою нових маршруток №126.

Про це у програмі «Тема дня» на Житомир.info 21 червня сказав заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук, відповідаючи на запитання, чи розроблена об’єднана транспортна мережа міста й області і чи є вона хоча б на папері.

«Вона розроблена, папір і формалізація цього процесу триває, в ньому задіяний не один суб’єкт і не лише Житомирська міська рада. Бо, коли ми говоримо про об’єднання міської і приміської транспортної мережі, ми говоримо про села й ОТГ навколо Житомира, і зараз триває процес узгодження з ними. В когось він уже завершився, як от Тетерівка, з рядом ОТГ перемовини тривають. (Раніше) в нас була вічна конкуренція між міськими і приміськими маршрутками. Різні правила, умови, різні суб’єкти підпорядкування, і вивести всіх на однакові умови роботи не було можливим. На сьогодні є розпорядження голови Житомирської облдержадміністрації про виключення з мережі приміських маршрутів тих, які найчастіше курсують по місту і виходять за його межі незначно. Після цього почався діалог з ОТГ, тому що фактично кожен з населених пунктів має організовувати перевезення у своїх межах. Для Житомира це нічого не міняє, бо ми це і так здійснювали, а якщо говорити про Оліївку, Глибочицю чи Станишівку, то для цих громад перевезення їхніх пасажирів – це їхній клопіт. Розуміємо, що по селу їм возити не потрібно чи між селами, такого маршруту просто не існує, а сполучення з Житомиром стоїть гостро. Тому було запропоновано шляхом делегування повноважень конкурсу передати Житомирській міській раді, і місту проводити конкурс на визначення перевізників сполученням "Житомир" і кожен населений пункт. Буквально вчора (20 червня, - ред.) виконком Тетерівської ОТГ прийняв таке рішення і делегував міськраді проведення конкурсу, і 21 червня отримав по тимчасовому договору перевізника і рухомий склад, який обслуговує їхній маршрут(…). З іншими ОТГ проходять слухання і зустрічі, і очікуємо, що незабаром будуть рішення їхніх виконкомів. Маршрути для ОТГ ми узгоджували в тому форматі, щоб вони зазнавали мінімальних змін», - пояснив Дмитро Ткачук.

З його слів, у міста Житомира було два виходи: або зменшити наповнення мережі за рахунок обмеження проходження приміських маршрутів, або скоротитися за рахунок своїх. Якщо ОТГ приймає ці умови і міська рада проводить конкурс, пропонуючи ті ж правила, що і в місті, то не має значення, за рахунок якого перевізника здійснюється ця оптимізація. Тому ті маршрути, які накладаються і дублюються, будуть реорганізовані і витіснені новими спільними маршрутами.

«Саме збереження цих маршрутів в існуючій схемі проходження є ключовим аргументом і плюсом для ОТГ. В умовах, коли однакові умови ставляться до міських і приміських маршрутів, для міста це не є настільки проблематичним. Якщо місто стає організатором перевезень і має можливість оптимізувати цю мережу, то ми йдемо на той компроміс, щоб залишити маршрути ці без змін, а свої відповідно змінювати. Вибір є приблизно таким: або залишаєтесь організатором, гордим і самостійним, і ваш перевізник возить людей виключно до автостанції в місті Житомирі, або він стає міським і ми його погоджуємо з усіма тими перевагами, які потрібні мешканцям. Найважливіші пункти сполучення – ринки, лікарні, навчальні заклади Житомира – збережені в нових маршрутах», - запевнив «транспортний» заступник мера.

Він додав, що, приміром, маршрут №126 «Польова- Тетерівка» рухається практично по тому ж маршруту, як і рухався, зміни складають 10-20%.

Повний випуск Теми дня з Дмитром Ткачуком дивіться тут

Нагадаємо, 21 червня 2019 року на приміський маршрут №126 «Польова-Тетерівка», який нещодавно передали місту, вийшло 10 новеньких автобусів Isuzu.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2017 року Дмитро Ткачук стверджував, що приміські маршрутки для Житомира - це паразит, який присмоктався, вимиває платного пасажира та збирає доходи. До квітня 2019 в Житомирській ОДА обіцяли розробити єдину схему маршрутів, яка має врегулювати міські та приміські перевезення в обласному центрі. Наприкінці травня 2019 року голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич своїм розпорядженням виключив десять приміських автобусних маршрутів із сфери впливу обласної влади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маршрут маршрутка Ткачук транспорт  
Матеріали по темі