Культура

​Авторка нового муралу на Михайлівській розповіла про свої роботи, команду та ідею створити ще один малюнок в центрі Житомира

3 August 2020, 17:18

Житомирська художниця Анастасія Сладковська розповіла про новий мурал на Михайлівській, свою команду та попередні роботи, а також поділилася ідеєю створити ще одну роботу у центрі Житомира – на стіні будинку на розі Театральної та Київської.

Анастасія Сладковська дев’ять років професійно займається розписом стін. За освітою - архітектор, створила у Житомирі кілька муралів у власному стилі. Сьогодні має команду «The Wall», з якою оздоблює будівлі і зовні, і зсередини по нашій області й за її межами.

Дівчина з дитинства цікавилася малюванням, а після навчання в університеті почала займатися розписом інтер'єрів.


«З дитинства у мене була тяга малювати на стінах. Я навчалася на архітектурі і коли вже завершувала навчання в університет, у мене виникла ідея, чітке бажання, що я хочу закінчити університет і продовжити свою діяльність на стінах. Почала знайомим, маминим клієнтам малювати на стінах, замовляли більш інтер’єр, тобто ближче до дизайну. Перший мурал я намалювала на фестивалі ТБДЩ у 2014 році за бердичівським мостом, але він вигорів, зараз там практично нічого немає. Одна з масштабних робіт із перший замовлень, наприклад, у 2017 я розмалювала цілу будівлю для аграрної фірми. Вони замовили увесь будинок обмалювати в українському стилі», - розповідає Анастасія Сладковська.

Анастасія разом зі своєю командою здебільшого працює у Житомирській області. Каже, замовлень вистачає, найчастіше звертаються за розписом стін, наприклад, для кав’ярень, квартир або підприємств. Останній рік команда багато малювала для навчальних закладів.

«Зараз у мене є команда, ще двоє художників. Нам вистачає на трьох роботи, іноді беремо у допомогу ще художника. Останні два роки, в основному це Житомирська область, але виїжджаємо за межі нашої області, також Київ. Останній рік багато працювали в школах, садочках. Зараз досить масштабне йде фінансування на реконструкції дошкільних, шкільних закладів і генпідрядники з нами співпрацюють», - розповідає художниця-муралістка Анастасія Сладковська.

У творчих роботах художниця використовує власний стиль: елементи петриківського розпису, чорний фон та яскраві кольори.

«Моїх муралів на сьогоднішній день таких три: ТБДЩ, мурал про гармонію і цей про кохання. Таких масштабних, зокрема, комерційних, я не рахувала, їх набагато більше. Я малюю на чорному фоні такими яскравими, насиченими кольорами, використовую елементи петриківського розпису. Також мені подобається додавати елементи з класичної скульптури Ренесансу», - зауважує художниця.

Минулого тижня художниця презентувала новий мурал у дворику кінотеатру ім. І. Франка на Михайлівській. Малювала безкоштовно, а з фарбою допомогли благодійники. На створення муралу пішло три тижні, 10 літрів фарби та 40 аерозольних балонів.

«Це мурал про кохання, тут намальовані купідони. Космос як символ безкінечного, глибокого, прекрасного, чистого почуття. Мені б хотілося, щоб цей мурал спонукав людей до яскравих почуттів, тобто це не ніжність, а більше пристрасть, гаряче таке кохання. Взагалі, я б не назвала це «Street Art», те, що тут створено, це «Public Art». Це коли малюнок створюється на стіні зі згоди і власника стіни, тобто це спільна робота громади, якась така ідея, яка створюється за ініціативи не тільки художника, а й громади міста, створюється для міста, тобто це «Public Art», публічний. «Street Art» - це коли художник бере балони і йде малює виключно сам від себе, свою якусь ідею, зокрема, це якість гострі соціальні питання: релігійні, політичні, особисті, расові або просто writing, коли пише своє ім'я балонами, це все «Street Art» і ще багато чого», - зазначає художниця.

Далі йдемо до інших робіт Анастасії, які знаходяться у сусідньому дворі на Михайлівській.

«Малюнок про гармонію внутрішнього і зовнішнього світу, тут про поєднання. Космічне - це зовнішній світ, а дівчина символізує внутрішній світ і душу. Ці всі елементи переплітаються і символізують гармонічне поєднання», - говорить Анастасія Сладковська.

«У 2015 році проходив фестиваль «Street Art» ТБДЩ. Це в 2015 напевно був наймасштабніший з усіх років фестиваль зі «Street Art». Віталік Талько його організовував, багато художників було крутих. Я коли малювала, була на 5 місяці вагітності, ескіз до цього муралу був створений взимку у 2015 році і картину подарувала Кавоманії, особисто Віталіку, вона у нього живе. Потім перенесли на стіну і в тому році вона стала логотипом фестивалю», - каже художниця.

А ще художниця має бажання створити мурал на екологічну тематику на будинку, що знаходиться на розі вулиць Театральної та Київської.

«Ми би дуже хотіли розмалювати на Театральній стіну, на Театральній- Київській, де зараз пустує ділянка. Там ніби збираються щось будувати, можливо, і побудуть через декілька років, а поки можна було створити там малюнок. Мене зараз цікавить тема екології пов'язана з водою, екологія води, тому думаю, що це зараз було б дуже актуально», - ділиться дівчина.

Нагадаємо, у липні 2015 року вуличні художники провели для житомирян та гостей міста графіті-екскурсію. Про що «говорять» стіни будинків та паркани у Житомирі, дивіться у фоторепортажі.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2018 житомирський художник Дмитро Краб завершив та презентував малюнок «Трисвіт» на стіні п’ятиповерхівки на вулиці Покровській.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мурал Сладковська художниця малюнок  
Матеріали по темі