Політика

Ексміністр економіки Павло Шеремета та Матвій Хренов про конкуренцію між містами та перспективи розвитку Житомира​

18 August 2020, 17:00

Павло Шеремета – ексміністр економіки, засновник економічних шкіл, але, в першу чергу, людина, яка інвестує величезну кількість свого часу на розвиток громад.

Павло є почесним амбасадором Львова і Одеси та не статусним амбасадором Житомира. Мав нагоду поспілкуватися з ним під час чергового візиту в наше місто. Зокрема, поговорили з ним про конкуренцію між містами і перспективи розвитку Житомира.

Повне відео дивіться тут, нижче – основні тези інтерв’ю.


Якщо ми переходимо від планової економіки до ринкової, то вона базується на підприємництві людей. Працюючи в Міністерстві економіки, коли мені казали “Ми – економіка, нам треба тут ресурси, сюди, туди!”, я так само говорив: “Ні, ні, ось економіка, ось пішла економіка, ось поїхала економіка!”. Це все є в громадах, в містах. Змінювати економіку з Грушевського чи Банкової важко. Залишається єдиний шлях: вулицю за вулицею, під’їзд за під’їздом, квартал за кварталом, район за районом, місто за містом і отаким чином підіймати країну.

Коли в інших містах розповідав про валідатори в Житомирі і про реформу, то люди спочатку не вірили, запитували:

  • Це де?
  • Це Житомир.
  • Те, що ми об’їжджаємо на кільцевій?
  • Даремно, заїжджайте в місто, тут відбуваються цікаві речі.

Я думаю, наша ціль зараз, коли мова йде про Житомир, створити більше таких магнітів. Якщо ми візьмемо собі за ціль 10% трафіку, що йде по кільцевій, завести в місто, і зробити так, аби люди в ідеалі залишилися на ніч, то це суттєво збільшить притік грошей в місто.

Розкажу на прикладі нашої сім’ї. Коли виїжджаємо зі Львова, ми їмо, і через 4 години треба знову поїсти. Цей час мені дає можливість доїхати до Житомира. Або ти на кільцевій починаєш їсти бутерброди, або можеш гарно посмакувати в хорошому закладі в центрі міста.

В Financial times була хороша фраза мера Чикаго чи Детройта: “Кожен тиждень, може, декілька разів на тиждень, я збираю по районах мешканців, слухаю їхні проблеми. Переважно вони стосуються того, що десь непрацюючий гідрант і так далі”. Він каже, що змінювати місто треба ось так гідрант за гідрантом.

Пресслужба ГО «Житомир, дій!»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Хренов вибори Шеремета  
Матеріали по темі