Місто

У житомирських пологових будинках «бебі-бокси» вже закінчились, а карток для компенсації ще не оформляють

28 August 2020, 12:32

29 липня Уряд прийняв рішення розпочати з 1 вересня реалізацію пілотного проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка”» у 2020–2021 роках. Проєкт передбачає, що «бебі-бокси» будуть замінені цільовими грошовими виплатами у розмірі 5 тисяч гривень. У пологових будинках Житомира «бебі-боксів» уже немає у наявності, тож, оскільки програма компенсації ще не діє, породіллям видають довідку для подальшого оформлення цієї соцдопомоги.

Про це Житомир.info 28 серпня розповіли у пологових будинках Житомира.

У комунальному підприємстві «Лікарня №1» Житомирської міської ради (вул. В.Бердичівська, 70) зазначають: «пакунки малюка» вже повністю скінчилися, а нових не завозять.

«Додатково ми «бебі-бокси» вже не отримуємо. Видавали залишки. Тепер видаються довідки, на основі яких батьки, згідно з законодавством, оформлятимуть картку для отримання виплат», – повідомила завідувачка відділення гінекології лікарні №1 Валентина Донець.

У комунальному некомерційному підприємстві «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради (вулиця Романа Шухевича, 2-А) «пакунки малюка» теж закінчуються. Передбачається, що залишків вистачить буквально на кілька днів.

«Бебі-бокси» у нас у залишках, тобто, їх практично нема, буквально на кілька днів вистачить. І раніше бували такі періоди, що між завозами «пакунків малюка» не було у наявності, тоді ми видавали довідку, і батьки йшли в органи соцзахисту за місцем проживання, аби отримати пакунок. Зараз, очевидно, робитимемо так само: видаватимемо довідки для подальшого оформлення допомоги», – розповіла заступниця головного лікаря КНП «Обласний перинатальний центр» Людмила Асташкіна.

Начальниця відділу державних соціальних допомог департаменту праці, соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації Людмила Василевська у коментарі Житомир.info зазначила, що грошова компенсація поки що не призначається, проєкт діятиме з 1 вересня, відповідно до рішення Уряду.

Інформація Міністерства соціальної політики України щодо пілотного проєкту по монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»

Зазначений проєкт передбачає:
- запровадити цільову грошову компенсаційну виплату замість натуральної допомоги „пакунок малюка” у розмірі 5 тисяч гривень;
- забезпечити із залученням АТ „Комерційний банк „ПриватБанк” відкриття громадянам, у яких народилась дитина, рахунку із спеціальним режимом використання та видати їм спеціальну соціальну картку;
- встановити, що батьки дитини можуть звернутися за компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль;
- залучити до реалізації пілотного проєкту на договірних засадах заклади роздрібної торгівлі для продажу батькам визначених дитячих товарів та товарів для породіль за спеціальною соціальної карткою.

Довідка Мінсоцполітики:

Фактично „пакунок малюка” будуть видавати у тих регіонах, де вони є в наявності, а потім, відповідно до прийнятої постанови за таким алгоритмом:
батьки новонароджених звертаються до АТ „КБ „ПриватБанк” для відкриття рахунку;
– надалі – до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення батьками подається заява з необхідними документами.
Батьки мають право протягом року самостійно використовувати призначену грошову компенсацію у безготівковій формі на придбання товарів у закладах торгівлі, які долучились до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту.

Відеосюжет про те, що входило у «пакунок малюка», який видавали новонародженим в житомирському пологовому будинку в лютому 2020, дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2020 року Уряд підтримав пілотний проєкт Мінсоцполітики, відповідно до якого замість «пакунка малюка» батьки зможуть отримати виплату у розмірі 5 тисяч гривень. Гроші батьки зможуть витратити лише на дитячі товари і тільки у конкретних магазинах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пакунок малюка "бебі-бокс"  
Матеріали по темі