Події

У житомирському райцентрі Олевську деревину „загнали в тінь”

28 March 2007, 17:15

 „Загнали деревину у тінь”, - саме так можна сказати про роботу пилорам та обіг деревини в Олевському районі, який є другим в області за обсягом лісових насаджень.
     Як повідомляє прес-служба прокуратури області, у с. Кишин цього ж району під час перевірки Житомирською міжрайонною природоохоронною прокуратурою було встановлено, що приватний підприємець, незважаючи на припис Держохоронпраці про заборону експлуатації пилорами у зв’язку із
відсутністю дозволу на початок робіт, все ж експлуатує її. Про це свідчило і споживання електроенергії з трансформатора, і свіжі сліди від розпилювання деревини. До речі, на пилорамі виявлено і відрізані комлеві частини стовбурів дерев, що є ознакою її незаконного походження. Зі слів очевидців, напередодні перевірки пилорама на повну потужність працювала …вночі.
      Це лише один з фактів, котрі прозвучали у виступі першого заступника прокурора області Анатолій Чумаченка на міжвідомчій нараді з питань додержання вимог природоохоронного та іншого законодавства на території Олевського району, яка днями за участю прокурора області Миколи Франтовського та губернатора області Юрія Павленка була проведена в Олевську.
      У тіні намагаються працювати й інші пилорами, що на території району. Наприклад, приватний підприємець Н., не маючи правовстановлюючих документів на землю, використовує пилораму, на якій із 70 куб.м деревини підтверджено джерело її придбання тільки на 40,17 куб. м. Упродовж декількох років, поблизу с.Рудня-Бистра, діє на березі водоймища цех по оборобці деревини, який усі промислові та побутові відходи (тирсу, кору, пляшки поліетиленові тощо) «складує» на березі водоймища.
     У цілому, як повідомив Анатолій Чумаченко на нараді, фактично в районі існує майже 200 пилорам, хоча в райдержадміністрації зареєстровано лише 126 лісопереробних підприємств. Але із 126 офіційно зареєстрованих 70 – більша половина – працює без правовстановлюючих документів на землю.
      Тіньова організація обробки деревини призводить до незаконної вирубки лісу, що завдає збитки державному лісовому господарству, навколишньому середовищу, адже для лісовідновлення необхідно декілька десятиріч. Тільки державною лісовою охороною у 2006р. виявлено 61 випадок незаконних порубок лісу, під час яких вирубано 334 куб. м. деревини та завдано шкоди на суму майже 190 тисяч грн..
       Прокурорськими перевірками встановлено низку порушень щодо вимог земельного законодавства як у діяльності районної держадміністрації, органів місцевого самоврядування при прийнятті рішень, так і в діяльності суб’єктів господарювання при використанні земельних ресурсів, на які підготовлено і принесено понад 70 прокурорських протестів з вимогами скасування незаконних рішень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі