Економіка

В «Інвестиційному атласі надрокористувача» вже є 18 бурштинових ділянок у Житомирській області й хочуть додати ще

10 September 2020, 16:15

Голова Держгеонадр Роман Опімах зустрівся із очільником Житомирської ОДА Віталієм Бунечком, обговорили подальші плани з розвитку видобувного потенціалу області та можливості розширення переліку ділянок із покладами бурштину для виставлення на аукціон.

Про це 10 вересня повідомляє пресслужба Державної служби геології та надр України.

«Наразі Державна служба геології та надр спільно із Житомирською ОДА підготувала 18 бурштиноносних ділянок, вони вже опубліковані у Інвестиційному атласі надрокористувача та доступні до вивчення й ініціювання на електронні торги», — повідомив Роман Опімах.

Водночас він наголосив, що це лише «перша хвиля» спільно розроблених інвестиційних пропозицій, їх перелік найближчим часом буде доповнено новими площами.

«Ми зацікавлені у тому, аби залучити якомога більше інвестицій у розробку надр Житомирщини, адже ця область володіє унікальним видобувним потенціалом: багата не лише на поклади бурштину, а й граніту, пісковиків, пегматиту, міді, титанових руд. Розвиток видобування дасть змогу активізувати надходження інвестицій у супутні сфери економіки, розвивати обласну інфраструктуру та створювати нові робочі місця у регіоні», - зауважив Роман Опімах.

Він підкреслив, що Служба відкрита до співпраці із усіма обласними адміністраціями.

Всі 18 ділянок мають однакову площу – 9,9856 га, й однакову початкову вартість лоту – 339 тис. 510,4 грн.

Скріншот з інвестиційного атласу

Водночас голова ОДА Віталій Бунечко повідомив, що бурштинові ділянки можуть бути виставлені на аукціон найближчим часом.

«Не буду загадувати, але досвід останніх аукціонів на аналогічні ділянки в інших областях свідчить про те, що вартість 1 гектару може сягати 1 мільйона гривень. Таким чином легалізація видобутку бурштину, а зараз йдеться про майже 180 гектар, може принести до бюджетів різних рівнів до 180 мільйонів гривень. І це не враховуючи ще створення офіційних робочих місць та сплату податків. Тож чекаємо на інвесторів! Від себе особисто хочу додати, легальний бізнес з видобутку бурштину у Житомирській області може розраховувати на всебічну підтримку з боку обласної влади. Ми визначили розвиток видобувної галузі стратегічним пріоритетом для області. І це не просто слова», - запевнив Бунечко.

Він також нагадав, що свого часу його нелегальний видобуток став синонімом корупції для держави та справжньою бідою для Полісся. Внаслідок незаконного видобування бурштину майже 480 га лісу було знищено.

«Всього за рік ми подолали цю «пошесть». З цього року видобуток бурштину на Житомирщині стане повністю законним. А це значить – відповідність всім екологічним нормам, і звичайно, сплата податків», - зазначив голова ОДА.

Фото з сайту Держгеонадр

Нагадаємо, 25 лютого Держгеонадра проводили аукціон, де, зокрема, була ділянка з бурштином в Олевському районі: початкова ціна спецдозволу на користування надрами ділянки «Біла» становить 1 млн 404 тис. 030 грн. На аукціоні було сім учасників й в результаті переможцем з пропозицією 17 млн 40 тис. грн стало зареєстроване в Олевську ТОВ «Деревообробне Евроліс», засновниками якого є жителі Дніпра та Одеси.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2020 року Житомирська облдержадміністрація повідомляла про формування 200 ділянок бурштиноносних надр (площею 10 га кожна), які доцільно реалізовувати на аукціонах з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держгеонадра ділянка бурштин Бунечко Опімах інвестор  
Матеріали по темі