Здоров'я

В Україні вдруге запускають інформаційну кампанію, аби переконати – лімфома лікується

16 September 2020, 13:59

Лімфома – найпоширеніша форма раку крові, яку щороку діагностують 4500 українцям. Вересень – всесвітній місяць знання про лімфому (World Lymphoma Awareness Month), до якого організація Inspiration Family запускає інформаційну кампанію. Її мета – розповісти які симптоми допоможуть розпізнати лімфому, до якого лікаря потрібно бігти, хто найкращі спеціалісти з лімфом у країні. Головне повідомлення кампанії – лімфома лікується.

Лімфома добре лікується, її долають близько 80 відсотків пацієнтів. Але через брак знання про симптоми, страх перед діагнозом “онкологія”, довіру до альтернативних методів лікування – пацієнти втрачають дорогоцінний час.

Inspiration Family, що об’єднує організації Soul Sisters, Cancel/R і Квант, ставить за мету – зробити лімфому зрозумілою. Щоби кожен, хто зіткнувся з цим діагнозом, не панікував, а мав чіткий алгоритм дій.

5 найважливіших фактів про лімфому, які ви не знали

Лімфома – це більше 80 різних захворювань

Лімфатична система – частина імунної системи, допомагає організму впоратися з інфекціями. Саме її вражає лімфома.

Існує понад 80 видів лімфом, які об’єднують у дві групи: лімфома Ходжкіна і неходжкінські лімфоми. Саме до останньої групи належить абсолютна більшість типів лімфом. Тип лімфоми визначається за допомогою гістологічного (клітинного) аналізу ураженого лімфовузла. Кожен тип лімфоми має окрему схему лікування, тому правильно визначити, яка саме лімфома вразила пацієнта – надзвичайно важливо.

Лімфома маскується під інші діагнози

Основний симптом лімфоми – збільшені лімфовузли. Вони можуть збільшитися з інших причин, втім, якщо ви бачите стійке запалення – обов’язково зверніться до лікаря. Серед інших симптомів лімфоми: тривала підвищена температура, втрата ваги, свербіж шкіри, нічна пітливість, втомлюваність і слабкість.

Лімфому можуть переплутати із туберкульозом, саркоїдозом легень (доброякісне захворювання), хронічним бронхітом, лімфаденітом. Розпізнати лімфому самостійно на ранніх стадіях неможливо, оскільки це захворювання найчастіше не проявляється специфічними симптомами. Тому сімейні лікарі мають бути онконастроженими та виключати лімфому серед інших діагнозів. Щоби виключити лімфому лікар має направити на комп’ютерну томографію з контрастом.

Лімфома уражає людей 15-30 років і старше 60

Лімфома Ходжкіна має два вікових піки захворюваності: 15-34 роки і старше 60 років. В більшості випадків хвороба зустрічається в молодому віці. Зазвичай це активні працездатні люди. Для них важливо, аби лікування за всієї ефективності було мінімально токсичним. На неходжкінські лімфоми частіше хворіють люди старше 50.

Незважаючи на те, що у близько 80% випадків лімфома виліковна, смертність в Україні сягає близько 2000 пацієнтів на рік*. Лімфома – одна з перших причин смертності молоді від онкологічних захворювань.

Що більше ми знаємо про хворобу, тим рішучіше і швидше ми діємо. У випадку лімфоми, час – найважливіший ресурс. Тому обізнаність – це не просто про загальну ерудицію, це – знання, яке рятує життя.

Золотий стандарт діагностики – ПЕТ-КТ. Таких апарати всього три в Україні

ПЕТ-КТ – найсучасніший метод візуальної діагностики. Він визначає не лише розмір лімфовузлів, а й їхню метаболічну активність, тобто злоякісність. Якщо звичайна КТ може показати лише збільшення лімфовузлів, коли, то ПЕТ дає можливість розпізнати патологічний лімфатичний вузол навіть при нормальних його розмірах. Це критично важливо для правильної діагностики і вибору схеми лікування.

«Головна "головоломка" для лікаря-онкогематолога (саме він лікує лімфому) – провести правильну діагностику, стадіювання, а не лише визначити вірний алгоритм лікування. Саме визначення схеми терапії залежить від точної діагностики, а в подальшому і оцінки відповіді на терапію. Без ПЕТ-КТ тут обійтися неможливо» – каже онколог-гематолог Тетяна Скрипець.

В Україні є всього три апарати ПЕТ-КТ. У Національному інституті раку такого апарату немає, хоча ПЕТ-діагностика показана майже всім пацієнтам з лімфомою.

Окрім цього, ПЕТ-КТ – дуже дорога процедура (від $400). Більшості пацієнтів вона недоступна, вони пропускають цей етап діагностики, аби зекономити. Як наслідок – обмежена діагностика і призначення протоколу лікування із похибками.

В Україні працює мережа інформаційних проєктів на підтримку хворих лімфомою

Якщо ви або ваші близькі зіткнулися з діагнозом лімфома – не панікуйте. В Україні працюють одразу декілька організацій, де вам зможуть надати емоційну і інформаційну допомогу.

Inspiration Family – об’єднання громадських організацій в сфері дорослої онкології Soul Sisters, Cancel/R і Квант.

Організація регулярно проводить освітні лекції з провідними фахівцями з проблем діагностики, лікування, психологічного здоров’я онкопацієнтів. Окрім цього, Inspiration Family борються за те, щоби зробити діагностику ПЕТ-КТ доступною кожному, хто зіткнувся з лімфомою.

Також Inspiration Family розповідає історії лікування – ті, що успішно завершилися, і ті, що тривають. В них з перших вуст можна дізнатися про шлях пацієнта в Україні, можливості лікування за кордоном, а також особисті поради від тих, хто пройшов найскладніші етапи боротьби.

Усю інформацію можна знайти на сторінках Inspiration Family в Instagram та Facebook.

Міжнародний місяць лімфоми – хороший привід говорити про лімфому та про права пацієнтів, які потребують інформаційної підтримки. Хоча говорити про це варто щодня. Підтримати проєкт просто – поділіться інформацією про нього з хештегом #робимо_лімфому_зрозумілою

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лімфома онокологія лікування  
Матеріали по темі