Здоров'я

У Житомирську лікарню №1 придбають мамографічну систему за 9 млн, яка дозволить виявляти рак на початковій стадії

30 September 2020, 15:17

Житомирська міська лікарня №1 планує придбати за бюджетні кошти цифрову мамографічну систему з функцією томосинтезу, вартістю 9 млн грн, яка дозволить виявляти рак молочної залози на початковій стадії.

«Сьогодні ми маємо сучасний УЗД апарат, він має доволі гарну картинку і ми можемо якісно надавати свою допомогу. Також у нас є апарат для трепан-біопсії. Також у нашому арсеналі - наші руки, більше можливостей на базі нашої лікарні ми не маємо. Наразі в області ми маємо три мамографи - це в приватній лікарні, а один в державній лікарні, але в державній на цей момент він не працює», - говорить лікар-хірург мамологічного центру КП «Лікарня №1» Ярослав Сущенко.


Сучасний апарат відкриває нові можливості в діагностуванні. Крім цього, таких апаратів немає навіть у приватних клініках, запевняють лікарі.

«Це взагалі є життєво необхідний апарат не лише для нашої лікарні, для нашого міста, а й для області, аналогу такого апарату, на жаль, немає в області. Це називається 3D-мамографія, або мамографія з томосинтезом. Це сучасний метод обстеження, який дає можливість діагностувати ранній рак молочної залози, тобто в розмірі 1 мм ми можемо бачити пухлину і можемо її виявляти. На жаль, УЗД не дає можливості зробити такого обстеження. Цей метод дає можливість обстежувати й молодих жінок, тобто з 30 років, у кого висока щільність тканини молочної залози і він інформативний, бо ці апарати, які є на даний час, вони у молодому віці не інформативні», - розповідає Ярослав Сущенко.

Наразі для мамографічної системи готують окремий кабінет. За словами лікарів, пройти обстеження зможуть не лише житомирянки, а й жителі області.

Також медики нагадали про важливість профілактичного обстеження для жінок.

«У середньому в області, це сухі цифри, щорічно виявляється приблизно у 400 жінок рак молочної залози. Кожну годину в світі одна жінка захворює на рак молочної залози», - додає лікар-хірург мамологічного центру КП «Лікарня №1» Ярослав Сущенко.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що Житомирська область отримає 42 флакони препарату від раку молочної залози, який надаватиметься безкоштовно.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2017 року управління охорони здоров’я Житомирської міськради інформувало, що кожного року рак молочної залози діагностується у 16 тисяч жінок. Статистика стверджує, що 95% жінок мають шанс на повне одужання, якщо хворобу виявити на ранніх стадіях та провести оперативне лікування.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рак молочної залози мамографічна система лікарня №1  
Матеріали по темі