Фоторепортаж

​Архітектурні пам’ятки, старий млин та чарівні краєвиди - який вигляд має село Ліщин під Житомиром. Фоторепортаж

1 October 2020, 14:40

Ліщин - село за двадцять кілометрів від Житомира. Розташоване воно на берегах річки Гуйва, належить до Станишівської ОТГ і офіційно його назва вперше згадується у історичних документах від 1566 року. Зараз тут мешкає понад 1200 людей.

Тут дуже тихо, вулиці чисті й навкруги - неймовірно красива природа.

Як вказано на сайті Станишівської ОТГ, село існувало ще в IX ст. Свідченням цього є монети, залишки зброї, побуту, знаряддя праці, що і до сьогодні знаходять на території своїх садиб місцеві жителі.

В другій половині XIII ст. поселення було повністю зруйноване під час монголо-татарської навали. В XIV ст. поселення, як частина Київського князівства, входило до Великого князівства Литовського. В XV ст. Ліщин був під владою Польщі. В цей період на території "Замкової гори" виникло Єврейське містечко, оскільки через село проходив торговий шлях Житомир - Бердичів.

На кінець XIX ст. в селі була єврейська синагога та розташовувалась єврейська міщанська канцелярія. В селі працювало 2 водяних млини, 12 магазинів, 16 ремісників та фабрика смоли. Також діяла православна церква і єврейська синагога, оскільки тут були єврейські будинки, торгові лавки, проживали єврейські сім’ї, діяло єврейське кладовище.

Тут збереглося дві пам’ятки архітектури загальнодержавного значення. Вони вказані у державному реєстрі національно-культурного надбання.

052

Садибний будинок (мур.)

п.п. 19 ст.

с.Ліщин

1198 / 0

1053

Троїцький костел (мур.)

1805 р.

с.Ліщин

1199 / 1

1054

Дзвіниця Троїцького костелу (мур.)

1805 р.

с.Ліщин

1199 / 2

Садибний будинок - одноповерховий цегляний палац, збудований у стилі класицизму, ймовірно, Юзефом Поляновським. Зараз він знаходиться поряд з місцевою школою, обнесений забором та досить зруйнований.

Костел святої Трійці та дзвінниця поряд з ним збудовані у стилі пізнього бароко у 1805 році коштом Юзефа Поляновського.

Ще на в’їзді у село збереглися старі господарські споруди. Тут великими червоними літерами написано “обережно, небезпечна зона”.

Також тут досі стоїть старий колгоспний млин і зберігся навіть розпорядок його роботи.

Біля річки - споруда гідроелектростанції 1954 року.

Водоспад «Холодний» та залишки графського маєтку в селі Левків поблизу Житомира дивіться у фоторепортажі від 22 липня 2020.

Фотопрогулянку селом Зарічани у передмісті Житомира, де є квітучі поля, колоритна мініферма та скейт-парк, дивіться у фоторепортажі, відзнятому 10 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ліщин  
Матеріали по темі