Політика

​Життя поза камуфляжем: Колишній військовий створив одне з найкращих ОСББ у місті

23 October 2020, 11:16

Місто в передвиборчій погоні. Кандидати в депутати навипередки розкидаються обіцянками. Білборди, агітки, матеріали у пресі, на політичну рекламу витрачаються мільйони.

Більшість депутатів, мешканці районів міста, навіть в обличчя не знають. Вони з’являються за місяць до виборів, ставлять лавки, дитячі майданчики й зникають до наступних виборів. А виборці віддають свої голоси за такі ось «лавочки», бо не знають, як можна по іншому…

Тому сьогодні, ми спробуємо відійти від стереотипів і розповісти про людину, яка живе ідеєю зробити Житомир комфортним місто для життя.

Знайомтеся – Віталій Олександрович Корсовецький. Чоловік очолює одне з найкращих ОСББ міста з красномовною назвою «Європа плюс». Віталій колишній військовий, підполковник, 53 роки. Має військову і вищу інженерну цивільну освіту. 26 років служби в Збройних Силах України. Звільнений в запас за станом здоров’я, втраченим при виконанні обов’язків військової служби. Має сина офіцера ЗСУ.

Після звільнення з лав ЗСУ Віталію Олександровичу довелося звикати до цивільного життя. І саме в той час, коли в країні починалися реформи в житлово-комунальному господарстві, йшла ліквідація, так званих, ЖЕКів він ризикнув і спробував очолити ОСББ.

А ось тепер по черзі! Можна багато писати про плани й обіцянки, щось, на кшталт: «Оберіть мене, я зроблю ваше життя кращим»! Але то пусті обіцянки, про людину красномовніше розповідають його вчинки.

Організатор-камікадзе

Історія доволі нетипова. «Випадково потрапив на імпровізовані збори мешканців свого будинку, яких агітували підписати договір з компанією, яка управляє будинками. Проходив повз», - з усмішкою розповідає Віталій.

Не маючи ніякого стосунку до житлово-комунальної сфери, він вирішив розібратися у темі ОСББ і запропонував, все ж таки, об’єднатися своїми силами. Як кажуть в народі, «ініціатива кари гідна».

Від звичайної багатоповерхівки до зразкового ОСББ

«Ти живеш у цьому будинку, кожен день дивишся в очі людям, тому маєш нести відповідальність за свої дій», - так про свою роботу розповідає Віталій.

«На початку взагалі було не розуміло, як рухатися в перед. З перших днів, купа проблем і запитань. Але тут військовий досвід відіграв важливу роль. Коли ти керуєш вмотивованими людьми, це одне, вони за то отримуються заробітною плату. А інша справа, коли мало хто розуміє, в яку сторону рухатися. Це як із солдатами, їх висмикнули зі звичного середовища, вони не розуміють, що від них хочуть, а ти зобов’язаний налаштувати їх на зразкову службу», - ділиться чоловік.

Всього за три роки звичайну багатоповерхівку вдалося перетворити на привабливий енергоефективний будинок.

Програма комплексного утеплення відбувається в кілька етапів: модернізація системи опалення та утеплення стін будинку по периметру.

«В кожній квартирі ми встановили індивідуальний тепловий лічильник і балансувальний клапан. Це нам дозволило скоротити витрати на опалення і підняти комфорт», - розповідає Віталій.

Окрім цього, в будинку були перероблені навіси над входами в під’їзди, встановлена помпова станція високого тиску, здійснюють повну заміну каналізаційних труб у підвалі.

«Ми провели енергоаудит будинку, маємо звіт і рекомендації. В найближчому часі плануємо участь у програмі «Енергодім», готуємо проєктно-кошторисну документацію на встановлення нового сучасного індивідуального теплового пункту та утеплення тепломагістралей, щоб зменшити втрати тепла по дорозі до квартир.

А цього року Житомирська міська рада відзначила Віталія Олександровича, як одного із найкращих керівників ОСББ.

Від підполковника до депутата

«Насправді, це – вимушений крок, — зізнається Віталій. Прийняв рішення йти в депутати міської ради, щоб спробувати змінити відношення влади до ОСББ. Проблема більшості будинків — це відсутність коштів, а допомога від міської ради – не є прозорою. Людям віддали будинки, які знищувалися десятиліттями. Вони настільки запущені, що мешканцям не під силу самостійно відновити все. Тому і звертаються до місцевої влади. Мають бути відповідні програми, закладені кошти на відновлення житлового фонду і прибудинкової території».

«Є кілька програм, але як вони працюють — не зрозуміло. До прикладу, «Теплий кредит» - міська влада має відшкодувати 30%, а цього року не було виплачено жодної копійки. Як платити той кредит? Розраховуєш на одну суму, а по факту – випливає інша. І все це лягає на плечі мешканців.

Або механізм співфінансування капітального ремонту житлового фонду. Виграє той – хто сплатить більший внесок. Як можна порівнювати будинок на 40 квартир і на 140? Малим будинкам не потрібно розвиватися?

Дуже велика проблема з ліфтовим господарством. Ліфти в багатоповерхівках переважно мають 25 і більше років. Потрібно робити експертизи і капремонти, або заміни ліфтів. На це також потрібні величезні кошти, яких немає у мешканців.

Також виникає питання і до асфальтування прибудинкових територій. Немає прозорої черги, але є передвиборча маніпуляція», - розповідає голова ОСББ.

Якщо говорити про прибудинкові території, то вони на сьогодні є власністю ЖМР. Незважаючи на це, мешканці будинків вкладають свої сили і кошти в утримання та розбудову прибудинкових територій.

Говорячи про багатоповерхівки, не потрібно забувати і про приватний сектор, де є велика проблема з каналізацією.

За словами Віталія, очолюючи ОСББ, не можна розв'язувати проблеми мешканців: «Накипіло ходити, просити та поклонятися. Адже механізму впливу на чиновників просто немає. Тому і потрібно «бути там», щоб мати доступ до інформації, якось впливати на рішення, врешті решт, розуміти цю «кухню».

Віталій Олександрович за роки керування ОСББ отримав колосальний досвід і чітко розуміє, що необхідно для розвитку житлово-комунальної сфери у місті.

«Зрозуміло, що я один нічого не зрушу, одному важко воювати, але до міської ради балотується кілька кандидатів - голів ОСББ від різних партій, але з однією метою. Спочатку потрібно потурбуватися про свій будинок, прибудинкову територію, а потім — про мікрорайон та місто. Я не буду давати гучних обіцянок, маю певний досвід, тому це шанс, щось змінити».

Готовий представляти у міський раді інтереси ОСББ і громадян міста Житомира. Кожен будинок має бути європейського зразку. Міськрада повинна виконувати свої зобов’язання, щодо відновлення житлового фонду. Розробка нових програм взаємодії ОСББ і міськради. Прозорі черги на капітальні ремонти будинків і асфальтування прибудинкових територій. Кожен, хто захищав батьківщину, має отримати гарантовану державою землю.

Плани на майбутнє

Нині чоловік планує, за проханням мешканців, взяти під свою опіку ще кілька будинків. Говорить, що сил вистачить на все, адже зумів налаштувати роботу, як годинниковий механізм. «Якщо вже берусь за щось, то доводжу до кінця», - головне кредо Віталія.

Це історія про те, як на прикладі одного будинку можна змінити місто. Тому будьте розсудливими, адже нам жити у цьому місті.

Пресслужба Віталія Корсовецького

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Корсовецький вибори міськрада ОСББ  
Матеріали по темі