Події

У Житомирській області викрили схему експорту дубових пиломатеріалів на мільйони гривень та провели обшуки на пилорамі

23 October 2020, 12:21

Понад 50 кубометрів дубових лісоматеріалів без належних документів на пилорамі у Бердичівському районі виявили прокуратура спільно з правоохоронцями.

Про це 23 жовтня повідомила пресслужба прокуратури області.

«Бердичівською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом заволодіння лісовими ресурсами шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб (ч.3 ст. 191 КК України). За даними слідства, в одному із сіл Бердичівського району, у приміщенні колишньої тваринницької ферми обладнано пилораму, на якій місцевий підприємець спільно з іншими фігурантами справи займалися переробкою та збутом незаконно здобутої деревини. У подальшому виготовлену лісопродукцію, через низку фіктивно створених суб’єктів господарювання, із використанням підробленої документації, ділки реалізовували у різні області України та за кордон», - йдеться у повідомленні.

У четвер, 22 жовтня, у фігурантів справи та на території пилорами правоохоронцями проведено 6 обшуків, під час яких вилучено понад 50 куб.м лісоматеріалів, серед яких колоди дубу та оброблена деревина в палетах, а також чорнову документацію. За попередніми підрахунками, вартість вилученого становить майже 600 тис.грн.

«Слідчі дії у межах досудового розслідування проводилися за процесуального керівництва Бердичівської місцевої прокуратури, спільно із Бердичівським відділом поліції та Управлінням СБУ в області. Розслідує кримінальне провадження Бердичівський відділ поліції. Наразі, з метою збереження речових доказів, вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене майно», - інформує прокуратура.

Водночас пресгрупа управління СБУ в Житомирській області повідомляє про документування схеми розкрадання та незаконного експорту оптових партій дубових пиломатеріалів до країн Європейського Союзу.

«За даними досудового слідства, організували оборудку четверо мешканців області. Вони за готівку скуповували у місцевому держлісгоспі дерева, зрубані понад офіційні норми. Технологічну обробку лісосировини ділки здійснювали на легальній пилорамі, афілійованій з ними. Для легалізації готової продукції та формування пакету митної документації спільники застосовували невикористані для експорту документи про походження лісосировини реальних підприємців з інших областей», - йдеться у повідомленні.

Оперативники СБ України встановили, що за цією схемою з початку року фігуранти незаконно вивезли за кордон дубові пиломатеріали на приблизно 8 мільйонів гривень.

«Правоохоронці провели шість обшуків за місцями проживання зловмисників, у виробничих і складських приміщеннях, які використовувалися організаторами оборудки. Під час слідчих дій вилучено сертифікати та товаротранспортні накладні необхідні для легалізації походження сировини, чорнові записи, печатки афілійованих підприємств, документацію із доказами проведення оборудки. Також вилучено незаконно придбану лісосировину та підготовлені до експорту дубові пиломатеріали на понад 600 тисяч гривень», - інформує УСБУ.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії. Зокрема, перевіряється причетність до оборудки посадовців державного лісового господарства.

Як повідомляв Житомир.info, 5 грудня 2019 СБУ повідомляла про викриття злочинної схеми, за якою житель Коростеня з іноземним партнером скуповували незаконно зрубану деревину і переправляли пиломатеріали до країн Східної Азії. За попередніми підрахунками, незаконний експорт завдав державі збитків на декілька мільйонів гривень. Цього ж дня на лісопідприємствах Коростенського району, де організували незаконні порубки, а деревину відправляли за кордон, проводили обшуки. За даними слідства підприємець з Донецької області у жовтні 2019 року організував та очолив стійке злочинне угрупування, залучивши свого іноземного бізнес-партнера (з Туреччини) та знайому житомирянку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пилорама лісоматеріали дуб прокуратура СБУ Бердичівський район обшук  
Матеріали по темі