Місто

Волонтери розповіли про випадки жорстокого поводження з тваринами у Житомирі та долю хаскі, над якою знущалася власниця

10 December 2020, 18:56

Сьогодні, 10 грудня, у світі відзначають не лише день прав людини, на цю дати припадає Міжнародний день прав тварини.

Кожна тварина має право на утримання в належних умовах та на захист від жорстокості, а власник домашнього улюбленця має опікуватися та нести відповідальність за нього. Це вказано і у законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

На жаль, у Житомирі волонтери постійно фіксують випадки знущання над безпритульними та домашніми тваринами.

«Взагалі розуміють жорстоке поводження, коли вже там ноги відрізали, як цей випадок в Україні, коли прив’язали собаку і таскали за собою. Жорстоке поводження передбачає не лише тілесні ушкодження безпосередньо. Не годують тварин і прив'язують – це теж жорстоке поводження з тваринами, і таких випадків багато, насправді багато. Волонтери дуже часто забирають тварин, коли просто сусіди вже подзвонили і сказали, що тварина прив’язана, і вона холодна, голодна, і там одні кістки. Такі випадки дуже непоодинокі. Є такий випадок, коли викидають маленьких цуценят в мороз в коробці. Шанси вижити цуценяті, якому місяць, при морозі -10 на вулиці – це просто холодна, голодна смерть, і є жорстоким поводження. Був випадок взагалі кричущий, коли собаці відрізали кінцівки, і його просто залишили», – розповідає волонтерка Маргарита Паламарчук.


Подібні кричущі випадки волонтери фіксують у Житомирі кожного тижня.

У листопаді ми розповідали історію, коли мешканці однієї вулиці звернулися до поліції через неналежне утримання кількох великих алабаїв, які нападали на домашніх та безпритульних тварин. А у жовтні – про жінку, яка знущалася над хаскі, звісивши його з вікна сьомого поверху.

До речі, хаскі, яку назвали Віккі, досі перебуває у волонтерів, адже проходила курс лікування. У цуценяти виявили кліщову інфекцію, рахіт, вивихи суглобів. Сьогодні Віккі вже повністю здорова.

«По характеру, в першому інтерв'ю казала, що вона не схожа на хаскі і на цуценя, бо була дуже в’яла і засмучена, але зараз, ви бачите, що це здорове, активне цуценя, навіть занадто. Любить гратися, бігати за каштанчиками і за голубами, дружити з іншими собаками», – каже волонтерка Олександра.

Волонтери продовжують шукати для хаскі нову сім’ю. Проте віддадуть лише у надійні руки.

«Шукати дім почали кілька днів тому, адже ми хотіли зробити увесь необхідний курс вакцин, щоб безпечно її віддати і з нею нічого не сталося. Ну і, звичайно, стерилізувати обов'язково, щоб не було охочих наплодити таких же хаскі і взяти її у якості заробітку грошей, щоб потім продавати цуценят», – додає Олександра.

Волонтери зауважують, характер цієї породи непростий, тому майбутньому власнику потрібно розуміти її особливості.

«Охочих відгукнулося багато, але таких умов, які б ми для неї хотіли, на жаль, мало. Ми хочемо для неї приватний будинок з огородженою територією, щоб власники розуміли характер хаскі, що це цуценя, могли її виховувати, якісно нагодувати, робити щеплення вчасно і обробляти від кліщів, і це в принципі все, і бажано, щоб була собачка – друг для неї», – зазначає волонтерка Олександра.

Волонтери розповідають: поліція не завжди приїжджає на виклики та складає протоколи у випадках жорстокого поводження з тваринами.

Однак містянам все одно радять звертатися до правоохоронних органів та бути наполегливими.

«Є закон, і він не почне діяти, поки люди не почнуть користуватися ним, тому викликайте поліцію, наполягайте на складанні протоколу, уважно дивіться, що прописують у цьому протоколі. Якщо нанесені травми, то вони мають бути прописані у цьому протоколі, мають бути свідки, відеофіксація дуже допомагає. І в подальшому є громадські організації в Житомирі зоозахисні, тому звертайтеся до них, вони інформаційно допоможуть, посприяють, не залишать це на вас», – радить волонтерка Маргарита Паламарчук.

За жорстоке поводження з тваринами винні особи несуть адміністративну (стаття 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальну (стаття 299 Кримінальним кодексом України) відповідальність.

«Наразі дуже мало випадків, коли це доводиться до суду на законному рівні, найчастіше волонтери самотужки вилучають тварину і займаються цим, тому що це нова практика для України, у нас тільки закон нещодавно запрацював і почав діяти. Окрім того, що люди ігнорують, ще й поліція, для них це теж нове, і вони не завжди правильно діють в таких ситуаціях. Неправильно складений протокол – це, відповідно, неможливість довести в суді ту або іншу ситуацію. Не завжди приїжджають і не завжди виписують протоколи», – стверджує Маргарита Паламарчук.

Про кількість зареєстрованих випадків жорстокого поводження з тваринами та неналежного утримання в області розповіли у поліції.

«Упродовж року поліцейськими області було відкрито 9 кримінальних проваджень за такими фактами, і на сьогодні 5 з них з обвинувальними актами уже передані до суду, ще 4 провадження розслідуються. Також адміністративна відповідальність: стаття 154 КУпАП передбачає відповідальність за порушення правил утримання тварин, і відповідно за цією статтею поліцейськими області було складено 119 адміністративних протоколів, які передано на розгляд судів для прийняття відповідних рішень. Якщо говорити про відповідальність, то кримінальна відповідальність – від штрафу і аж до 5 років обмеження або позбавлення волі, наприклад, якщо такі дії були вчинені у присутності дитини, тобто жорстоке поводження з тваринами. Адміністративна відповідальність, йде мова про штраф, однак, якщо впродовж року таких фактів було хоча б два, то суд може прийняти рішення про вилучення тварини», – повідомляє речниця ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко.

За інформацією поліції, на власника алабаїв та власницю хаскі склали адміністративні протоколи за статтею 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, у хаскі, якого 27 жовтня 2020 року власниця «трусила» з вікна 7 поверху житомирської багатоповерхівки, діагностували забої, результати передали поліції.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2020 року в смт Гранітне Малинського району Житомирської області чоловік помстився безпритульному собаці, який з’їв продукти: позичив у знайомого кухонного ножа та порізав тварину. Від отриманих травм пес помер. 13 липня Малинський районний суд виніс вирок чоловікові, визнавши його винним у скоєнні злочину, та призначив покарання у виді 2 років обмеження волі з іспитовим строком 1 рік.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тварина жорстоке поводження хаскі собака  
Матеріали по темі