Місто

Кому належать торгові центри Житомира

11 December 2020, 15:18

Серед власників торгових центрів Житомира – партнери олігархів Хорошковського, Коломойського та народного депутата Горвата.

ТРЦ «Глобал»

«Глобал» - найбільший торгово-розважальний центр в Житомирі, його площа складає більше як 140 000 квадратів. Відкрився ТРЦ у вересні 2008 року, а його власником є ПАТ «Житомирський меблевий комбінат», кінцевим бенефіціаром якого є Вадим Григор'єв.

У 1933 році на цій території був побудований потужний меблевий комбінат. Після проголошення незалежності України комбінат був перетворений на акціонерне товариство, а в 2000 році розпочалась процедура банкрутства підприємства. Тоді одним з великих кредиторів підприємства називали банк «Мрія» Петра Порошенка, але в підсумку контрольний пакет акцій викупили фірми олігарха Валерія Хорошковського. Серед них і фірма «Меркс-Мебель», співвласником якої був Вадим Григор'єв (у 2004 році Хорошковський вийшов із свої частки «Меркс-Мебель» і Григор'єв став повноправним власником). У 2002 році фірмами «Меркс-Мебель», «Нива» і «Купава» було створене ПАТ «Житомирський меблевий комбінат».

В останні роки Григор'єв потрапляє до новин як покупець нерухомості ліквідованих банків в столиці, він був учасником аукціону з продажу готелю «Дніпро». Відмітився він і скандальною забудовою заповідника у центрі Києва. Як повідомляли «Наші гроші», офісний центр за адресою Лейпцизька,15 зводився без дозволів. Власником цієї ділянки є ПАТ «Діпробудмашина» Вадима Григор'єва. Наразі за цією адресою знаходяться офіс ПАТ «Житомирський меблевий комбінат» та ПАТ «Обласний Торговий Центр».

ТЦ «Житній»

Саме згадане ПАТ «Обласний Торговий Центр» є власником іншого житомирського торгового центру – ТЦ «Житній», що розташований на майдані Житній ринок, 1. Кінцевими бенефіціарами фірми крім Григор'єва вказані також його дружина. Право власності на будівлю ТЦ оформили ще в 2010 році на підставі рішення виконкому Житомирської міської ради. В держреєстрі земля під торговим центром також вказана у власності фірми.

Пропри бізнес-активність, Григор’єв намагається вести непублічний спосіб життя і не потрапляти зайвий раз на фото в ЗМІ.

ТЦ «ЦУМ»

«Центральний універмаг» Житомира в 2021 році буде відзначати 60-річний ювілей. Будівля універмагу – типова архітектура для радянського періоду, такі ж ЦУМи-близнюки були побудовані в багатьох містах СРСР.

Нині «ЦУМ» користується землею по вулиці Київська, 37 на правах оренди. А ось власником будівлі є кіпрська компанія «Венсімарс Менеджмент Лімітед». Підставою виникнення права власності кіпрської компанії став договір купівлі-продажу від лютого 2006 року.

«Венсімарс Менеджмент Лімітед» є співвласником ТОВ «Лесор Одеса», де керівником вказана Делі Світлана Дмитрівна. Людина з таким ПІБ керувала ТОВ «Зірка Буковелю» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Загалом, «Венсімарс» є власником приміщень низки ТРЦ в обласних центрах України. Коломойський і Боголюбов володіють «Зіркою Буковелю» через кіпрську компанію «Ачілліа Менеджмент Лімітед», яка зайшла у власники фірми в 2009 році. Світлана Делі була керівницею «Зірки Буковелю» в 2016-2017 роках.

Згадане «Лесор Одеса» володіє в Одесі п'ятизірковим готелем Palace Del Mar на березі моря. За адресою фірми зареєстроване ТОВ «Маренго ЛТД», яке записане на дружину та сина нардепа Ігоря Палиці – бізнес-партнера Коломойського, що входить до його найближчого оточення. Бенефіціаром «Лесор Одеса» вказаний кіпріот Міхалакіс Ціцеккос. За даними «Центру протидії корупції», саме договір з ним задіяний Коломойським в структурі власності на телеканал 1+1. Через Ціцеккоса Коломойський володіє і курортом «Буковель».

ТЦ «Молодіжна мода»

Цей торговий центр також розташований в центрі Житомира на майдані Перемоги, 3. Торговий центр належить однойменному ПАТ «Молодіжна Мода», бенефіціаром якого є житомирянин Савенець Юрій Іванович та громадян Росії Савенець Михайло Іванович. Право власності на землю фірма отримала в 2013 році, а на будівлю - в 2011 році рішенням виконкому міськради.

Окрім, торгового центру, у власності братів Савенців є ще ТОВ «Житомиртекстиль», яке займається виготовленням виробів із бетону для будівництва та ТОВ «ОНВІ», яке спеціалізується на відновленні відсортованих відходів.

ТЦ «Дастор»

У вересні цього року власником будівлі та землі торгового центру на вулиці Домбровського стала вінницька фірма «Відк Трейд», яку зареєстрували за три місяці до цього. Її власником є киянин Вініцковський Олександр Валентинович.

У 2011 році частина приміщень ТЦ «Дастор» перейшла у власність ПРАТ «Завод нестандартного устаткування» («ЗНУ»). Серед власників останнього - Заставнюк Сергій Васильович, який з 2014 року був помічником народного депутата Роберта Горвата від партії «Блок Петра Порошенка» від Закарпатської області. У 2019 році Горват був знову обраний до Верховної Ради, тепер як безпартійний самовисуванець. Бувши шість років народним депутатом, Горват був фігурантом низки антикорупційних розслідувань, наприклад, у 2014 році він не задекларував ТОВ «Дастор-Ужгород», де часткою в 10% щонайменше до березня 2014 р. володів сам депутат, пізніше його долю перереєстрували на дочку – Агнессу Горват. Сергія Заставнюка ЗМІ пов'язують також і з Андрієм Андреєвим - депутатом 7-скликання Вінницької міської ради від БПП «Солідарність», а на останніх виборах він балотувався від політсили Володимира Гройсмана.

Андреєв раніше був співвласником ТОВ «Вінницьке СКТБ ОПК», якому, за повідомленнями ЗМІ, належать земельні ділянки та приміщення торгово-офісного центру «Дастор» у Вінниці. Також Андрію Андреєву належить «Дастор» в Ужгороді. Його частка складає 90%, ще 10% належить вищезгаданій донці Роберта Горвата. У декларації за 2017 рік Андрій Андреєв вказав, що Сергій Заставнюк позичив йому 29 мільйонів гривень.

У 2016 році власниками приміщень по вулиці Домбровського стало ТОВ «ЗНУ», директором якої наразі є Олександр Вініцковський, а власником Ірина Заставнюк (до вересня 2019 року власником фірми був Вініцковський). Заставнюк Ірина Сергіївна наймовірніше є донькою Сергія Заставнюка.

Таким чином, нині приміщенням та землею ТЦ «Дастор» володіють пов’язані між собою ТОВ «Відк Трейд» та ТОВ «ЗНУ» із оточення нардепа Роберта Горвата.

ТЦ «Ярмарок»

Біля ТРЦ «Глобал» знаходиться ще один торговий центр – «Ярмарок». Його власником є ПП «Згода-6», а кінцевим бенефіціаром вказана Закревська Любов Григорівна. Землю під торговий центр ПП «Згода-6» орендує у Житомирської міської ради.

Сама ця фірма зареєстрована в Києві по вулиці Фізкультурна, 30 В, контактним номером телефону при реєстрації вона вказала +380442840770. За цією ж адресою та з цим номером телефону зареєстроване ТОВ «Інстіл Холдінг». Бенефіціаром фірми є Сергій Закревський, колишній засновник мереж магазинів електроніки «Домотехніка» та «Ельдорадо». «Домотехніка» збанкрутувала в 2009 році, Закревський деякий час був головою наглядової ради «Ельдорадо», але потім залишив посаду. Раніше Любов Закревська 1938 року народження була зареєстрована за адресою Сергія Закревського. Власницею «Згода-6» вона стала в жовтні 2020 року. До цього фірма належала кіпрській «Андерлекс холдінгз лімітед», бенефіціаром якої було вказано Андрія Кондратюка.

ТЦ «Східній»

ТЦ «Східний» розташований по вулиці Бориса Тена, 83/38. У серпні 2018 року власниками землі та приміщення стали Бобров Олександр Миколайович і Шпаківський Віталій Станіславович.

До цього власником ТЦ був Кропивницький Ігор Миколайович брат Володимира Кропивницького – депутата Житомирської облради (з 2015 року і до цього часу), колишнього депутата міської ради (2010-2015 роки) та заступника мера Житомира (травень 2013 р. - лютий 2014 р.).

Люди з ПІБ Шпаківського та Боброва зареєстровані в Житомирі звичайними ФОП. При цьому, Шпаківський зареєструвався в кінці серпня 2018 року - відразу після угоди по ТЦ. Основний вид діяльності обох ФОПів - надання нерухомості в оренду.

ТЦ «Олді»

Восени 2018 року ТОВ «Олді-Житомир» придбало земельну ділянку та частину приміщень колишнього заводу «Електровимірювач» та почало будувати новий торговий центр. Вже наприкінці осені 2020 року на вулиці Грушевського, 5 в Житомирі відкрився новий ТЦ «Олді».

Власником ТОВ «Олді-Житомир» є Ярослав Ввєденський, Олег Валерійович Долгозвяг та Дмитро Йосипович Таубін. Громадянина Польщі Ярослава Ввєденського пов'язують з депутатом Київської міської ради від «Європейської Солідарності» Ігорем Баленком - співвласником мережі магазинів «Фуршет». У своїй декларації за 2019 рік, Ігор Баленко вказав, що отримав у 2018 році позику на півмільйона гривень від Ярослава Ввєденського. Долгозвяг та Таубін є власниками ТОВ «Торговельно-будівельний дім «Олді».

Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЦ власник торговий центр нерухомість  
Матеріали по темі