Влада

Суд допустив до родовища ільменіту на Житомирщині фірму, яка раніше не сплатила за роботи на ньому два мільйона

21 December 2020, 16:13

Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Державну службу геології та надр видати ПП “ДБР-3” без проведення аукціону спецдозвіл на видобуток ільменіто-апатитових руд Південної ділянки Давидківського родовища Житомирській області.

Відповідне рішення суд прийняв 9 грудня 2020 року.

З судового рішення відомо, що ще в березні «ДБР-3» подала до Держгеонадр заяву та пакет документів на отримання без аукціону спецдозвіл на видобування ільменіто-апатитових руд. Але Держгеонадра заяву повернули, бо на момент її подачі діяла нова редакція Порядку видачі спецдозволів. А саме, для отримання без аукціону дозвільних документів за схемою апробації (коли у заявника є геоінформація по родовищу) потрібно було самостійно провести ці розвідувальні роботи, а раніше їх можна було, наприклад, просто купити. Тепер для отримання геоінформації спочатку потрібно отримати спецдозвіл, а потім на її основі вже отримати інший дозвіл - саме на видобуток.

«ДБР-3» подала заяву до Держгеонадр 16 березня 2020 року, а нові Правила видачі спецдозволів почали діяти з 25 лютого. Тому Держгеонадра повернули заяву, після чого фірма подала позов до суду.

Суд в особі судді Олексія Огурцова встановив, що коли «ДБР-3» збирала геолого-економічну та апробацію балансових запасів на Давидківському родовищі ще діяла стара редакція Порядку видачі. Ці роботи були зафіксовані в протоколі Держкомісії по запасах корисних копалин від 12.04.2019 р. Тому суд вирішив, що це і є дата, від якої потрібно рахувати подачу заяви на отримання спецдозволу.

А через те, що Держгеонадра інших причин в відмові заяви не вказала, то суд вирішив повністю задовольнити позов. Крім того, що Держгеонадра зобов’язали видати спецдозвіл, суд також вирішив, що «ДБР-3» може почати роботи на родовищі за принципом «мовчазної згоди» - через 10 днів після закінчення терміну розгляду заяви.

ПП «ДБР-3» засноване в 2003 році в Києві по проспекті Маяковського, 68, офіс 223. За цією адресою зареєстровані ще десятки фірм. Спеціалізується фірма на добуванні інших корисних копалин та розроблення кар'єрів, н. в. і. у. Кінцевим бенефіціарним власником є житель Чернівецької області Юрій Юрійович Савчук.

Засновники цієї фірми є також засновниками і ТОВ «АБВ-4». Обом цим фірмам в лютому 2017 в один день Житомирська облрада погодила спецдозволи на користування надрами. «АБВ-4» претендувала на цирконієві руди та супутні корисні компоненти у Південно-Західній ділянці Яструбецького родовища в Олевському районі, «ДБР-3» - на Південну ділянку Давидківського родовища, що знаходиться у Народицькому районі. В тому ж році прокуратура заявила по незаконність рішень депутатів та подала до суду позови. По «АБВ-4» прокуратура в суді скасувала рішення Житомирської облради, аналогічну справу по «ДБР-3» – програла. Але незадовго до цього, Держгеонадра скасували наказ про видачу «ДБР-3» спецдозволу на Давидківське родовище. Причина – фірма не заплатила необхідні два мільйони за надання документу. Нині в базі спецдозвіл «Геоінформ» відсутня будь-яка інформація про досвід фірми у видобуванні руд.

Ільменіт - цінна руда для отримання титану, на Україну припадає 20% від світових запасів.

Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд ільменіт Держгеонадра копалини  
Матеріали по темі