Влада

Як Житомирська облрада надавала погодження на користування надрами: хто і за що голосував

1 March 2017, 12:33

На черговій сесії Житомирської обласної ради 23 лютого були прийняті шість рішень, які стосуються дозволів на користування надрами.

Прийняті рішення вже опубліковані на сайті облради. Також є електронний протокол поіменного голосування депутатів по кожному питанню.

У порядку денному сесії питання звучало так: «Про розгляд клопотань Державної служби геології та надр України». Під час розгляду виступали 12 депутатів, найактивніший був Віталій Науменко (фракція УКРОП), який обирався від Коростеня.

Як свідчить електронний протокол, після обговорення депутати голосували за надання ТОВ «Валки-Ільменіт» дозволу на користування надрами у зв’язку з розширенням меж раніше наданої у користування площі Валки-Гацківського родовища титанових руд – рішення не прийняте: «за» 13, «проти» 4, «утримались» 18, не голосували 26.

Потім було голосування за ПАТ «Коростенський кар’єр», а саме: погодити надання спеціального дозволу на користування надрами публічному акціонерному товариству  «Коростенський кар’єр» з метою видобування гранітів Коростенського (Стремигородського) родовища, що знаходиться у Житомирській області. Рішення було прийняте: «за» 57, «проти» 1 (Микола Зозуля, БПП), утримались 1 (Віталій Науменко, УКРОП), не голосували 2 (Віктор Заруцький, ВО «Батьківщина» та Олександр Яковчук, Радикальна партія).

Голосування за ТОВ «Невирівський лабрадорит» - погодження надання спеціального дозволу на користування надрами товариству з обмеженою відповідальністю  «Невирівський лабрадорит» з метою видобування лабрадориту Аннівського родовища, що знаходиться у Хорошівському районі Житомирської області. Рішення прийняте: «за» 59, не голосували 2 (Віктор Заруцький та Сергій Ковердун, обидва – ВО «Батьківщина»).

Голосування за ТОВ «Темп-Буки» - рішення не прийняте: «за» 11, «проти» 22, «утримались» 17, не голосували 11.  «За» голосувала вся фракція Радикальної партії (6 депутатів), 4 депутати від ВО «Батьківщина» (Володимир Кропивницький, Ігор Рибинський, Ігор Ходак, Олександр Ніколайчук) та Володимир Самчук з Опозиційного блоку.

Потім депутати погодили надання спеціального дозволу на користування надрами приватному підприємству «ДБР-3» з метою видобування ільменіт-апатитових руд Південної ділянки Давидківського родовища, що знаходиться у Народицькому районі: «за» 35, «проти» 11, «утримались» 2, не голосували 13. Голоси за прийняття рішення дали 15 депутатів фракції Блоку Петра Порошенка, фракції Радикальної партії (6 депутатів) та ВО «Свобода» (5 депутатів), 4 з 6 депутатів Об’єднання «Самопоміч» (не голосували Олег Пасічник та Остап Маланюк), 3 депутати ВО «Батьківщина» (Юрій Мітніцький, Микола Марчинський, Валентин Саківський) та 2 представники Народної партії (Олександр Ющенко та Володимир Ковальчук).

Також 35 депутатів підтримали рішення про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами товариству з обмеженою відповідальністю  «АБВ-4» з метою видобування цирконієвих руд та супутніх корисних компонентів Південно-Західної ділянки Яструбецького родовища, що знаходиться в Олевському районі: «за» голосували 14 представників БПП,), 4 з фракції «Самопомочі», Валентин Саківський з ВО «Батьківщина» та три фракції у повному складі – РПЛ (6), ВО «Свобода» (5), Народна партія (5).

Після цього депутати почали пропонувати повернутися до розгляду питань та переголосувати, бо заплуталися у тому, за що голосують – чи надати дозвіл, чи відмовити. Але пропозиція про повернення до голосування недобрала одного голосу – «за» були лише 32 при необхідному мінімумі 33 голоси. Після виступів на голосування була поставлена пропозиція про «повернення до розгляду питання в цілому», але її підтримав лише 31 депутат.

Потім обласна рада перейшла до розгляду клопотання Державної служби геології та надр України щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами. За відмову у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки сульфідних мідно-нікелевих руд Прутівського рудопрояву, який знаходиться у Романівському, Пулинському та Баранівському районах, проголосували 55 депутатів, не голосували 6: чотири з фракції «Батьківщини» (Володимир Кропивницький, Ігор Рибинський, Сергій Ковердун, Дмитро Кропачов), Остап Маланюк з Об’єднання «Самопоміч» та заступник голови облради Максим Вілівчук (ВО «Свобода»).

54 депутати проголосували за відмову у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування берилію Пержанського родовища, яке знаходиться в Олевському районі, не голосували 7: шість представників ВО «Батьківщина» та Остап Маланюк з «Самопомочі».

Ще під час пленарного засідання депутат з фракції ВО «Батьківщина» Дмитро Кропачов заявив, що під час голосування порушувався регламент, а згодом написав у своєму блозі, що «як тільки голосування за ільменіти, то це питання просто «проштовхують».

На сайті обласної ради є лише один проект рішення, який стосується надання спецдозволів на користування надрами і мав розглядатися на дев’ятій сесії облради 23 лютого 2017 року. Втім, на сесії кожен пункт з трьох додатків голосувався окремо і за результатами голосування з’явилося шість окремих рішень сесії обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, на черговій сесії Житомирської облради був присутній 61 депутат з 64.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі