Фоторепортаж

​Мітлами, лопатами і тракторами: як житомирські комунальники прибирають тротуари від снігу. Фоторепортаж

29 January 2021, 12:52

Вночі та вранці 29 січня Житомир засипало снігом. Комунальники ще з ночі виїхали на прибирання доріг та пішохідних частин міста.

Як прибирають та посипають тротуари від снігу дізнавалася фотокореспондентка Житомир.info.

“КП “Управління автомобільних шляхів” задіяло 33 людини, п’ять одиниць тротуарної техніки - тільбургерів, два трактори прибирає сніг по районах міста і три вакуумно-підмітальних машини на базі “хаб” прибирають більш центральні вулиці. Працюють бригади на прибиранні снігу на пішохідних переходах, зупинках та перехрестях. Окрім КП “УАШ” місто від снігу прибирає ще п’ять керуючих компаній, з якими у нас укладені договори і вони також працюють на ввірених їм територіях. Наприклад, у нас договір з керуючою компанією ВЖЕРЕП №9, то у них одна сторона Київської, Гоголівської і вулиці між Київською і Гоголівською. ВЖЕРЕП № 5 прибирає тротуари на частині Перемоги, Чуднівська, Донцова, Любарська, вся Мальованка”, - розповідає виконроб дільниці утримання доріг Денис Макарчук.

Чоловік каже, що робота важка і має свої нюанси - наприклад, роботу часто ускладнюють не лише погодні умови, а і неправильно запарковані автомобілі або люди, які йдуть прямо на снігоприбиральний трактор. На снігоприбиранні працюють переважно чоловіки, сьогодні задіяно лише 4 жінки.

Виконроб розповідає, що хотілось би мати більше людей і більше спеціальної техніки, щоб швидше та ефективніше чистити місто від снігу, адже працівник з тільбургером набагато швидше розчистить, ніж працівник з мітлою чи лопатою.

Стандартна зміна людей триває 8 годин. Починається о 8 ранку. Проте, якщо погодні умови потребують розчистки міста раніше, то зміна не нормована, може початися і о 5, і о 6 ранку і тривати більше 8 годин. Водії тракторів працюють у денну та нічну зміну.

Для посипання тротуарів використовують переважно піскосуміш, але на ділянках вулиць, де укладена плитка, використовують бішофіт.

На сайті міської ради повідомляють, що у ніч з 28 на 29 січня 2021 року на вулицях міста працювала механізована протиожеледна бригада в складі 7 одиниць спецтехніки.

«4 МАЗи (Глобуси) – піскорозкидачі; 1 КАМАЗ – піскорозкидач; 2 навантажувачі. Використано 119 т піскосуміші. 29 січня 2021 року 4 автомобілі та 9 працівників посипають тротуари. На розчищенні перехресть та зупинок громадського транспорту в КП «УАШ» працює 14 працівників та на розчищені тротуарів задіяно 3 ХАКО, 1 ШМІДТ, 2 трактори та підрядні організації. В черговій зміні механізована протиожеледна бригада в складі 8 одиниць спецтехніки: 3 МАЗи – піскорозкидачі; 1 КАМАЗ – піскорозкидач; 2 ЗІЛа – піскорозкидачі; 2 навантажувачі», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, на початку робочого тижня 25 січня синоптики попереджали про хуртовини та налипання мокрого снігу в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: снігопад сніг прибирання тротуари УАШ  
Матеріали по темі