Суспільство

В управлінні поліції охорони Житомирської області обговорили захист персональних даних

4 February 2021, 13:04

В управління поліції охорони в Житомирській області 4 лютого відбулася відеоселекторна нарада за участю усіх регіональних управлінь поліції охорони, регіональної координаторки взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної ради з прав людини в Житомирській області Олена Коваленко та директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль. Присутні обговорили права людини, забезпечення захисту на приватність і персональних даних.

Про це повідомляє пресслужба обласного управління поліції охорони.

«Під час онлайн зустрічі, з усіма регіонами України, працівники поліції охорони обговорили що таке персональні дані та як вберегти їх від зловмисників. Які дані є персональними та як захистити свої персональні дані, детально розповів директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль. Визначення персональних даних включає в себе будь-яку інформацію, що стосується конкретної особи. Це не лише імена, адреси та контактні дані, але і все інше, що може допомогти ідентифікувати особу. Важливо перед наданням згоди на обробку персональних даних обов’язково ознайомитися з метою, процедурами обробки персональних даних, а також політикою конфіденційності щодо такої обробки», - йдеться у повідомленні.

Як захистити свої дані під час користування інтернетом?

одного разу онлайн – завжди онлайн: будьте уважні до персональних даних, які ви оприлюднюєте у соціальних мережах;

переглядайте політики конфіденційності: зважайте, що лише один клік на кнопку або чек-бокс прирівнюється до надання згоди на обробку персональних даних;

перевіряйте налаштування: особливо звертайте увагу на налаштування щодо засобів оплати онлайн, геолокації, зображень, номеру телефону;

видаляйте облікові записи: видалення додатку зі смартфону або комп’ютера не означає видалення ваших персональних даних;

надійно утилізуйте пристрої: перед тим, як утилізувати або продати ваш комп’ютер або смартфон переконайтеся, що всі персональні дані на ньому надійно знищено.

В Україні стандарти правового регулювання відносин щодо обробки та захисту персональних даних закладені такими актами Ради Європи, як: Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, а також Конвенція № 108 про захист фізичних осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних.

«Державними органами, відповідальними в Україні за забезпечення захисту персональних даних є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та суд. Саме до Уповноваженого подаються скарги на рішення, дії чи бездіяльність володільців і розпорядників персональних даних, повідомлення про початок обробки персональних даних, що становить особливий ризик для прав суб’єктів персональних даних», - прокоментувала регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної ради з прав людини в Житомирській області.

Нагадаємо, в травні 2020 року Нацполіція розпочала кримінальне провадження за фактом розповсюдження персональної інформації громадян на одному з анонімних телеграм-каналів. В результаті розслідування було встановлено 25 причетних до правопорушень осіб, з яких 8 осіб отримали підозру, а одного затримали.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2020 року кіберполіцейські Житомирської області спільно з правоохоронцями викрили 27-річного жителя Житомира у незаконних діях з інформацією: чоловіка обґрунтовано підозрювали у копіюванні та розповсюдженні бази даних водіїв і клієнтів служби таксі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція охорони Омбудстман персональні дані  
Матеріали по темі