Здоров'я

​До Держаудитслужби поскаржились на переплату в понад 1 млн грн під час закупівлі дефібриляторів та електрокардіографів для житомирських “швидких”

17 February 2021, 12:07

КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської облради 15 січня уклало дві угоди з ТОВ "Медсервісгруп" на придбання дефібриляторів та електрокардіографів загальною вартістю - 7 млн грн.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Договори опубліковані в системі “Прозорро”. За їх умовами фірма поставить «Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» 25 дефібриляторів BeneHeart D3 вартістю по 205 тис. грн кожен та 30 електрокардіографів ЮКАРД 100 по 63 тис. грн за одиницю.

Для порівняння, для лікарень інших областей дефібрилятори та електрокардіографи закупили значно дешевше. Так, КНП "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради придбало дефібрилятор BeneHeart D3 за 174,8 тис. грн, за скільки ж придбала дефібрилятор і КНП "Смілянська міська лікарня” Смілянської міської ради.

Таким чином, у Рівному та на Черкащині дефібрилятори BeneHeart D3 купили на 15% дешевше. Натомість майже за такою ж ціною, як і для житомирських “швидких”, купила такий дефібрилятор КНП “Міська клінічна лікарня №9” Дніпровської міської ради - за 197,3 тис. грн.

Також в середньому майже на 15% дешевше купили інші лікарні електрокардіографи ЮКАРД 100. Так, КНП Біляївської районної ради "Біляївська центральна районна лікарня" закупило їх по 53,3 тис. грн, КП “Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Волинської обласної ради за 54.9 тис. грн, КП КНП "Шепетівська багатопрофільна лікарня" за 52,9 тис. грн, КНП Київської обласної ради “Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” за 54,9 тис. грн, а КНП “Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф” Одеської обласної ради за 54,9 тис. грн.

У “Прозорро” міститься звернення Дмитра Шакалова до Держаудитслужби від 20 січня 2021 року щодо порушення законодавства у сфері закупівель. Він проаналізував звіти та, співставивши з діючими цінами на ринку, виявив, що ціна, за якою закуповується дефібрилятори BeneHeart D3, не відповідає ринковій та завищена приблизно на 15%, а ціна на електрокардіограф ЮКАРД 100 завищена взагалі на 26%. За його підрахунками, переплата по двох закупівлях могла скласти 1,07 млн грн.

“Вищенаведені дії Замовника прямо суперечать пункту 4 постанови КМУ від 20 березня 2020 р. № 225 «ПОРЯДОК проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України» - максимальна економія, ефективність та пропорційність; та принципу бюджетної системи України - ефективність”, - йдеться у зверненні.

Станом на 17 лютого відповідь Держаудитслужба ще не надала.

Людина з ПІБ Шакалов Дмитро Вікторович у січні 2020 року подавала декларацію кандидата на посаду прокурора Офісу Генерального прокурора.

ТОВ "Медсервісгруп" зареєстроване в Києві по вулиці Дегтярівська, 52. Спеціалізується фірма на оптовій торгівлі фармацевтичними товарами, статутний капітал - 100 тис. грн. Власниками фірми є Андрій Вікторович Забережний та Андрій Володимирович Коломоєць. Коломоєць також володіє ТОВ «Медичний центр «Медексперт» і ТОВ «Трімм-К». Забережний нині очолює власне ТОВ «Грандмед», а раніше був співзасновником кількох фірм із групи «Емансіс» Зази Берадзе, родича Георгія Берадзе – колишнього заступника голови ДУС і колишнього першого заступника голови ДФІ.

Нагадаємо, 15 січня 2021 року за кошти НСЗУ для житомирських “швидких” придбали у ТОВ “Медсервісгруп” дефібриляторів та електрокардіографів на 7 млн грн. У жовтні 2020 року КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської облради уже купувало у цієї фірми 10 електрокардіографів ЮКАРД 100 по 63 тис. грн, тобто ціна на прилад не змінилась.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: швидка допомога закупівля ЦЕМДМК обладнання переплата скарга  
Матеріали по темі