Місто

​У міськраді прокоментували несанкціоноване кронування дерев, а житомирський фахівець розповів про шкоду такого «методу омолодження»

25 February 2021, 20:13

Вже не вперше житомиряни обурюються технологією кронування дерев у місті. Цього тижня містяни активно обговорювали цю тему та викладати фотографії обрізаних до стовбура дерев, мовляв, це шкодить насадженням і виглядає неестетично.

Такі методи омолодження і несанкціоноване обрізання дерев на вулицях Бориса Тена та Добровольчих батальйонів прокоментували у міській раді.

«Бориса Тена, 100 - прилегла територія до ОСББ, там дійсно виконувала роботи приватна фірма на замовлення голови ОСББ щодо кронування дерев. Але зроблено це технічно неграмотно, тому ми це бачимо і на фотографіях. Добровольчих батальйонів, 7 - на земельній ділянці комунальної власності також несанкціоновано майже зрізані дерева. Це не кронування, а просто знущання з дерев», - прокоментував заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

З цього приводу міська рада подала заяву до правоохоронних органів, аби виявити винних в несанкціонованому обрізанні дерев на вулиці Добровольчих батальйонів. Щодо іншої адреси - покарання визначала екологічна інспекція.

А ось на Шевченка, 107 нещодавно проводили «топінг» працівники «Зеленбуду», адже до них звернулися мешканці цього будинку.

«По цій адресі - Шевченка, 107, там було кроновано 5 верб за численними скаргами жителів. Чому саме так вони були кроновані? В цьому випадку до даного виду дерева можна застосовувати топінг, тому що воно дасть ще більший приріст і інтенсивно піде ріст гілок, буде розвиватись гарно крона і так далі. Ці дерева в принципі вже досягли вікової межі, тобто ми їх такими чином омолоджуємо і даємо ще 10-15 років існування», - розповів начальник дільниці по догляду за зеленими насадженнями КП «Зеленбуд» Назар Калиновський.

Спеціаліст «Зеленбуду» повідомив, що на підприємстві не було випадків, коли працівники допускалися помилок при кронуванні, чи проводили обрізку непрофесійно.

«Ми працюємо суворо по нормах і таких випадків на моїй пам’яті не було», - розповів Назар Калиновський.

«Я повинен сказати, що не тільки «Зеленбуд» кронує дерева в місті, це вид діяльності, який неліцензований, тому використовують інші організації і установи. Тому неодноразово ми направляли листи і в РЕМ, коли вони кронують дерева під лінії електропередач й інші організації, які виконують кронування без спеціалізованої організації «Зеленбуд», - додав заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Цього року у Житомирі працівники КП «Зеленбуд» вже прокронували близько 80 дерев і готуються до санітарної чистки зелених насаджень на Великій Бердичівській.

Втім деякі фахівці вважають: кронування, яке проводять у Житомирі, це не омолодження, а знущання з дерев та непрофесіоналізм.

«Я термін «кронування» не вживав би, а вживав би термін «формування». Він більш науково-обґрунтований і те, що сьогодні називають кронуванням, я швидше назвав би терміном, який прикриває знущання з дерев. Адже між формуванням та кронуванням є суттєва різниця. Кронування, яке сьогодні виконується конкретно в Житомирі, - це зрізання верхньої частини стовбура, чим наноситься надзвичайно велика шкода. В чому вона полягає? По-перше, дереву потрібно кілька років на те, щоб воно відновило свої зовнішні ознаки як дерево і в цей період дерево практично не виконує ні естетичної ролі, ні функціонального призначення. Користь я вбачаю тільки для однієї сторони - це тих, хто це виконує, тому що виконуючи таке кронування, вони уникають цілої низки заходів з догляду за рослиною, що має включати обрізання впродовж року, а вони виконують одну операцію», - розповів кандидат біологічних наук Володимир Харчишин.

Окрім цього Володимир Харчишин зауважив, що такі дії скорочують і вік зеленим насадженням.

Як приклад розглядаємо дерева на майдані Перемоги, які кронували працівники КП Зеленбуд минулого року.

«Це формування проведено минулого року і ви бачите, як сьогодні ці сучки, що зараз залишились по стовбуру, показують на те, що виконувались роботи досить некваліфіковано. Потрібно обрізати перехід з гілки на гілку, з більшої на меншу і після цього, навіть якщо дерево без листя, щоб воно мало певні естетичні ознаки дерева», - каже кандидат біологічних наук Володимир Харчишин.

Також фахівець зауважує, у центрі міста біля кронованих дерев чимало рослин, які уражені омелою, а про стан зелених насаджень говорить: він бажає бути кращим.

«Стан зелених насаджень вказує сьогодні і на моральний, і на матеріальний стан населення міста. Як на мене, сьогодні в Житомирі відсутня екологічна політика відносно зелених насаджень, відсутня цілісність цих насаджень», - вважає Володимир Харчишин.

Нагадаємо, в середині вересня 2020 року у Житомирі провели тендер на зрізання понад 400 аварійних дерев: найвигідніша пропозиція у 670 тис. грн була у вінницької фірми.

Як повідомляв Житомир.info, 16 січня 2018 року біля Житомирського драмтеатру обрізали 40-річні каштани. Тодішній директор КП «Зеленбуду» Олександр Шевчук у коментарі Житомир.info зазначав, що кронування дасть можливість покращити зовнішній вигляд скверу і в майбутньому убезпечить людей, які там відпочивають, від падіння гілок і плодів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кронування обрізання топінг омолодження дерево омела Зеленбуд  
Матеріали по темі