Фоторепортаж

​Чим шкідливі для екології паперові стаканчики та як їх правильно утилізувати. Фоторепортаж до всесвітнього дня переробки

18 March 2021, 16:22

18 березня проводиться Всесвітній день переробки. Вперше виник в 2018 році під егідою фонду Global Recycling Foundation.

У парках, скверах, на дитячих майданчиках, просто на вулицях, на природі та на траві - скрізь у місті та за його межами можна побачити викинуті паперові стаканчики. Зазвичай люди не доносять їх до урн, тому що думають, що паперові стаканчики цілком безпечні для екології та швидко розкладаються. Проте, це далеко не так. Паперові стаканчики складаються з двох шарів - паперового зовнішнього та внутрішнього шару з полістеролової плівки. Саме ця плівка перешкоджає протіканню стаканчика та робить його неекологічним, ускладнюючи його розкладання.

Під час пандемії тема залишених паперових стаканчиків стала ще більш актуальною, бо заклади у карантинних зонах працюють “на виніс”, кількість одноразових стаканчиків шалено збільшується, а викинутий просто на вулиці такий посуд завдає шкоди екології. Просто донести стаканчик до смітника, виявляється, теж не достатньо. Бажано їх здати на переробку.

“Це повинна бути ініціатива кав'ярні. У Житомирі на Параджанова приймають на переробку паперові стакани. Однак, вони мають бути сухі і чисті. Також у Києві є громадська організація “Зелений птах", у них можна замовити спеціальний тубус, встановити його біля кав’ярні і збирати стаканчики туди. А потім цей тубус можна обміняти на один зошит із вторинної переробки”, - розповідає екоактивістка, еколог за освітою Юлія Пастух.

Що ж робити, якщо ти п’єш багато кави чи чаю на вулиці? Альтернативні варіанти пропонують екоактивісти.

“Я не користуюся паперовими стаканчиками, бо вони проклеюються всередині плівкою для того, щоб рідина не витікала. відтак, розкладаються вони не менше 50 років. Якщо порахувати, скільки я вдень випиваю кави, то вийде десь 8-10 порцій. Тобто, за тиждень одна я можу нанести велику шкоду довкіллю. Альтернативою на сьогоднішній день стали термочашки чи просто багаторазові чашки. По-перше, це екологічно. По друге - безпечно. Під дією гарячої води полімер, яким проклеєний паперовий стаканчик, вступає у реакцію і виділяються шкідливі речовини, які потрапляють у організм. Термочашка - це зручно, красиво, ти її постійно миєш і не хвилюєшся, де вона валялася, на якому складі була, хто її якими руками брав чи не брав. Карантин вніс свої корективи і багато закладів почали відмовлятися наливати у свою тару посилаючись на карантин. Однак, як на мене, це навпаки безпечніше, бо лише ти контактуєш зі своєю чашкою, і шанс підхопити щось мінімізується”, - розповідає дівчина.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2020 року Компанія, яка має будувати сміттєпереробний завод у Житомирі, отримала усі дозволи і розповіла про графік реалізації проєкту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паперові стакани сміття переробка  
Матеріали по темі