Влада

В Житомирській облраді ще вивчають можливість придбання лінійного прискорювача, а ОДА вже проводить тендер на ремонт приміщення для нього

29 March 2021, 16:59

Питання придбання лінійного прискорювача для Житомирського обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради розглянули на засіданні робочої групи.

Про це 29 березня повідомила пресслужба облради.

Спільне розпорядження про утворення робочої групи 25 березня підписав голова обласної ради Володимир Федоренко та голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко. Під час засідання присутні заслухали директора КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Ігоря Сабадаша (депутат облради з фракції «За майбутнє» - ред.), який наголосив на важливості придбання лінійного прискорювача.

«Наразі майже 2 тисячі жителів Житомирщини потребують променевої терапії, 120 осіб мають проходити цю процедуру щоденно. Гамма-апарат, який лікує людей шляхом гамма-променів, в області на даний час один. Втім, променева терапія, це лише один із методів лікування хворих. Лінійний прискорювач, на відміну від нього, працює шляхом дії електронів і впливає виключно на пухлину. Тому, у пацієнтів відзначають більшу ефективність і зменшення ускладнень після променевої терапії. Відповідно по аналізу кількості жителів, наша область потребує чотири лінійних прискорювачів. Проте зараз, у нас немає жодного. Питання придбання хоч одного, це вже крок уперед», - зауважив Ігор Сабадаш.

Зазначив заступник голови обласної ради Володимир Ширма нагадав, що Житомирська область визнана найбільш постраждалою від аварії на ЧАЕС.

«Кількість хворих щороку зростає, тому якість медичних послуг має також підвищуватись. Наразі немає можливості надавати професійне точкове лікування раку, а придбання лінійного прискорювача, без перебільшення, шанс врятувати не одне життя. Наразі наші мешканці змушені шукати вихід в інших областях. До прикладу, у Рівненській області працює два прискорювачі. Тому дане питання напрочуд важливе. Ми хочемо публічно пройти всі обговорення, щоб ні в кого не виникало питання про необхідність придбання даного обладнання. Зрозуміло, що ціна питання приблизно 100 мільйонів гривень. Таких коштів в обласному бюджеті немає, тому ми хочемо розглянути усі можливі варіанти: лізинг, співфінансування, кошти меценатів. Ми ставимо амбітні плани – встановити лінійний прискорювач вже цього року», - зазначив Володимир Ширма.

Директор департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Інна Хоменко, доповіла, що минулого року завдяки державному бюджету було виділено 4 млн грн для реконструкції бункеру в онкодиспансері. За ці кошти було виготовлено ПКД.Присутні також заслухали експерта-консультанта по радіології Олексія Шевцова, який розповів про види та типи наявних прискорювачів.

Інна Хоменко зазначила, що наразі проходять оцінки щодо того, якого типу апарат можливо встановити.

«На сьогодні було проведено консультації щодо можливості встановлення прискорювача відкритого типу, він надає більший спектр послуг. Проте, це понесе за собою додаткові ремонтні роботи вже наявного приміщення через особливості роботи самого апарату. Дане питання вивчається і результати будуть представлені членам робочої групи на наступних засіданнях», - сказала керівниця департаменту ОДА.

На завершення присутні підтримали рішення звернутись до народних депутатів України щодо сприяння у вирішенні питання виділення з державного бюджету у 2021 році області цільової субвенції на придбання лінійного прискорювача.



Довідка облради: На обліку в КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради перебуває 22 тисячі жителів області. З них – 4 тисячі первинних хворих, 40% яких потребують променевої терапії.

Водночас 29 березня відбувся організований департаменту регіонального розвитку ОДА тендер по закупівлі послуг із реконструкції частини радіологічного відділення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради з встановленням медичного лінійного прискорювача та КТ в м. Житомир, вул. Фещенко - Чопівського 24/4».

Вартість закупівлі становила 19 млн 203 тис. 654 грн, учасників було двоє: чернігівське ТОВ «Облбудсервіс» з пропозицією 16 млн 599 тис. 948 грн та київське ТОВ «Альтернатива-В» з пропозицією 18 млн 696 тис. 494 грн. Під час торгів «Облбудсервіс» знизило ціну до 16 млн 503 тис. 900 грн, стало переможцем тендеру і очікує рішення замовника.

ТОВ «Облбудсервіс» зареєстроване в січні 2019 року в Чернігові, статутний капітал – 5 тис. грн, основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель, власник – Горбач Маргарита Віталіївна.

ТОВ «Альтернатива-В» зареєстроване в грудні 2006 року в Києві, статутний капітал – 40 тис. грн, основний вид діяльності – виробництво радіаторів і котлів центрального опалення, власник – Мукомол Ольга Миколаївна.

Нагадаємо, 15 лютого поточного року департамент регіонального розвитку ОДА вже оголошував подібний тендер, у торгах брали участь три фірми – дві вищезазначені і київське ТОВ «Тероліс-Буд» з основним видом діяльності «будівництво доріг і автострад». Найнижча пропозиція також була у ТОВ «Облбудсервіс» - 16 млн 603 тис. 175 грн, але замовник відхилив всі пропозиції, а торги визнали такими, що не відбулися.

Як повідомляв Житомир.info, 17 вересня 2019 року на сесії Житомирської обласної ради депутати підтримали рішення про звернення до Президента України, Верховної ради, Кабінету Міністрів щодо виділення коштів на придбання лінійного прискорювача для обласної онколікарні, який коштує 70 млн грн. У 2020 році Уряд передбачив субвенцію на реконструкцію бункеру для встановлення лінійного прискорювача в житомирському онкодиспансері: за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, на це планували виділити 4 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада онкодиспансер лінійний прискорювач тендер  
Матеріали по темі