Влада

Запрацював портал спроможності громад: найбагатші ТГ Житомирської області – Оліївська та Ушомирська

22 April 2021, 16:26

Міністр розвитку громад та територій у співпраці з експертами та за підтримки Координатора проєктів ОБСЄ в Україні запустило аналітичний портал спроможності громад.

Про це повідомила пресслужба Мінрегіону.

«Портал спроможності громад – це своєрідний путівник, на основі якого можна оцінити реальний стан і результати діяльності, а також рівень спроможності громад. Портал дасть змогу кожній громаді й області подивитися на себе збоку, порівняти з іншими. Визначити індикатори, які потребують покращення, затвердити відповідні заходи у місцевих стратегіях розвитку», – зазначив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Портал спроможності громад містить мапи та стислу інформацію про показники, які максимально детально характеризують потенціал кожної територіальної громади та набутий рівень розвитку. В майбутньому Мінрегіон запровадить систему індикативних показників, яка буде враховувати особливості розвитку соціально-економічного комплексу кожної територіальної громади.

Міністерство нагадує, що в Україні у 1420 територіальних громадах із 1470 утворених відбулися місцеві вибори і сформовані органи самоврядування. Вони є новим базовим рівнем адміністративно-територіального устрою України, сформованим в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

За даними порталу, в Житомирській області лише чотири громади мають більш ніж 50 тис. населення: Житомирська міська територіальна громада – 268,12 тис.; Бердичівська міська територіальна громада – 76,56 тис.; Коростенська міська територіальна громада – 73,81 тис.; Новоград-Волинська міська територіальна громада – 63,77 тис. Менш ніж 3 тис. населення проживає у трьох громадах: Хapитoнівськa сільська територіальна громада – 1,83 тис.; Висoківськa сільська територіальна громада – 2,43 тис.; Гopщиківськa сільська територіальна громада – 2,87 тис.

Щодо фінансових показників, то «найбагатшими» є дві громади області, які мають індекс податкоспроможності більше 2: Оліївськa сільська територіальна громада – 3,47; Ушoмиpськa сільська територіальна громада – 2,64. Найбіднішими є Куpнeнськa сільська територіальна громада (0,26) і Бapaшівськa сільська територіальна громада (0,29).


Індекс податкоспроможності – коефіцієнт, який визначає рівень податкоспроможності відповідного місцевого бюджету у порівнянні з аналогічним середнім показником по всіх зведених місцевих бюджетах України у розрахунку на одну людину. Механізм вирівнювання передбачає, що місцеві бюджети отримують базову дотацію, якщо рівень індексу податкоспроможності є нижчим значення 0,9 від середнього показника по Україні. Для місцевих бюджетів з індексом податкоспроможності від 0,9 до 1,1 вирівнювання не здійснюється (не надається базова і не перераховується реверсна дотація). Із бюджетів громад, в яких індекс податкоспроможності перевищує 1,1, вилучаються кошти до державного бюджету (реверсна дотація) в обсязі 50% від суми, що перевищує значення індексу податкоспроможності 1,1.

За надходженням єдиного податку в розрахунку на жителя громади (за результатами 2020 року) лідирує Вчopaйшeнськa сільська територіальна громада – 1 тис. 388,33 грн на 1 жителя; на другому місці Пoпільнянськa селищна ТГ – 1 тис. 140,02 грн; на третьому місці Оліївська сільська ТГ – 1 тис. 133,42 грн; на четвертому місці Житомирська міська ТГ – 1 тис. 110,91 грн. Інші громади Житомирської області мають менш ніж 1 тис. грн надходжень на одну людину.

podat

Цікаво, що в трьох громадах області більш ніж третину дохідної частини бюджету витрачають на оплату праці: Яpунськa сільська територіальна громада (30,4%), Стapoсілeцькa сільська ТГ (35,2%), Хapитoнівськa сільська ТГ (35,8%),

Як повідомляв Житомир.info, в усіх 66 сільських, селищних, міських територіальних громад Житомирської області перші місцеві вибори відбулися 25 жовтня 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація Мінрегіон портал ОТГ бюжет  
Матеріали по темі