Події

​Ексдепутат Житомирської міської ради завдав шкоди довкіллю на 50,7 млн грн: вивозив сміття на самовільно зайняті ділянки і вирубував дерева

30 June 2021, 16:08

У Житомирі ексдепутат міськради забруднив побутовими відходами землю та вирубав дерева, завдавши довкіллю шкоди на 50,7 млн грн – «господарнику» повідомлено про підозру.

Про це 30 червня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва Житомирської окружної прокуратури колишньому депутату Житомирської міськради повідомлено про підозру у забрудненні земель речовинами та відходами, що створило небезпеку для довкілля та спричинило тяжкі наслідки, а також у незаконній порубці дерев у захисних насадженнях, що заподіяло істотну шкоду (ч. 2 ст. 239, ч. 1 ст. 246 КК України)», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, депутат міськради - директор приватного підприємства, протягом лютого-березня 2019 року організував вивезення та складування сміття на самовільно зайнятій земельній ділянці поблизу полігону твердих побутових відходів, що в межах населеного пункту с. Оліївка Житомирського району. До того ж, на ділянці землі комунальної власності з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, не маючи відповідного дозволу, зняв родючий шар ґрунту на площі понад 0,2 га.

У подальшому, протягом березня-червня 2019 року, директор підприємства продовжив свою незаконну діяльність вже на землях водного фонду, а саме, прибережних захисних смугах річки Крошенка та її притоки, що в межах міста Житомира. Зокрема, підозрюваним засмічено будівельними відходами береги водойм загальною площею майже 0,2 га.

Крім цього, «господарнику» інкримінується незаконна вирубка 89 дерев породи сосна на території Оліївської сільської ради.

«Унаслідок забруднення побутовими і будівельними відходами декількох ділянок землі комунальної власності та водного фонду, знищення рослинного покриву, що призвело до незворотних порушень ґрунту, незаконної вирубки дерев колишнім депутатом міськради завдано державним інтересам та довкіллю шкоди на загальну суму 50,7 млн грн», - повідомили в прокуратурі, наголосивши, що, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вочевидь, мова йде про директора ПП «ВЖРЕП №4», ексдепутата Житомирської міської ради (Опозиційний блок) Володимира Тичину. На виборах 2020 він був обраний депутатом Житомирської районної ради від ОПЗЖ.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень міститься ухвала Богунського райсуду Житомира, у якій йдеться про розслідування кримінального провадження № 12019060170000254 від 22.03.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 239 (забруднення або псування земель), ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

За матеріалами суду, досудовим розслідуванням встановлено, що 21.03.2019 року близько 11 год. на землях Оліївської сільської ради Житомирського району невідомі особи ПП «ВЖРЕП № 4» самовільно розмістили сміттєзвалище на земельній ділянці площею 0,5 га, чим заподіяли шкоду інтересам Оліївської сільської ради. Згідно з проведеними розрахунками сума шкоди, заподіяних державі внаслідок засмічення земельних ресурсів працівниками ПП «ВЖРЕП № 4», становить 10 499 200, 00 грн. Сума шкоди, заподіяна державі внаслідок забруднення земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства працівниками ПП «ВЖРЕП № 4», становить 393 720, 00 грн. Також службові особи ПП «ВЖРЕП № 4» умисно та без документів зрізали 89 дерев породи сосна, чим заподіяли шкоду в розмірі 461270,51 грн.

Скріншот з ухвали суду

Даною ухвалою суду було продовжено строк досудового розслідування до 22 вересня 2021.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році приватний ЖЕК №4 Володимира Тичини хотів отримати 5 га землі на околиці Житомира для будівництва сміттєпереробного заводу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Тичина ВЖРЕП №4 Крошня Оліївка підозра забруднення земель довкілля сміття вирубка дерев  
Матеріали по темі