Здоров'я

У Житомирі в тестовому режимі почали видавати електронні лікарняні

2 September 2021, 17:59

Повний перехід на електронні лікарняні з 1 вересня не відбувся, МОЗ відтермінувало це до 1 жовтня. Але за словами директора комунального підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Віктора Шрамко у Житомирі вже готові повністю відмовитися від паперових лікарняних.

«Ми вже готові були перейти з 1 вересня, як і планувалося, але в останню мить прийшли роз’яснення з МОЗ і сказано було, що цей період з 1 по 30 вересня буде перехідний, і ми будемо видавати, як електронні, так і паперові. Але наше підприємство повністю готове. З учорашнього дня ми почали видавати, точно не можу сказати, але це десь 2-3, не більше. Зараз це все не масово, бо все залежить від центрального сервера, ми працюємо з порталом „доктор Елекс“, було вчора велике навантаження, нам пояснили, що одразу надійшло близько 2 млн звернень і система не витримала», - розповідає Віктор Шрамко.

Для пацієнтів новий спосіб отримання лікарняного листа не додасть додаткових незручностей – запевняє Віктор Шрамко.

«Для людини це не складе труднощів зовсім, головне звернутися до свого сімейного лікаря чи до того лікуючого лікаря, який знаходиться на диспансерному обліку, і лікар сам вирішує, чи вносить дані в електронну систему, чи видається в паперовому вигляді. Зараз роботодавець вже бачить сам чи внесений електронний лікарняний, і вони вже самі контролюють, і соціальні служби, особливо фонд соціального страхування сам бачить, чи платити людям за цей випадок, чи не платити, лікаря це вже не стосується. Недосконала ще ця система, але людям не слід хвилюватися, навіть якщо система не працює, то протягом 24 годин людина може прийти на прийом, поспілкуватися з лікарем, і лікар сам все запише, якщо система не працюватиме, протягом 24 годин він внесе в систему», - каже Віктор Шрамко.

За інформацією МОЗ, пацієнт також зможе перевірити листок непрацездатності в особистому кабінеті з використанням вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України та порталу «Дія».

Нагадаємо, з 1 вересня 2021 року всі медзаклади мали формувати лікарняні в електронному вигляді, але 1 вересня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що перехідний період продовжено до 1 жовтня «аби всі отримували якісні послуги і не залишились осторонь системи соціального захисту населення».

Як повідомляв Житомир.info, з 4 червня 2021 року в Україні почали видавати електронні лікарняні, але до вересня мав діяти перехідний період.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарняний МОЗ ЦПМСД поліклініка Шрамко  
Матеріали по темі