Політика

​Як оновлена версія Закону «Про лікарські засоби» зможе захистити покупців від фальсифікатів

9 September 2021, 18:59

9 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт «Про лікарські засоби» – базового для фармацевтичної галузі документа. Нині сферу обігу лікарських засобів регулює Закон, прийнятий ще у 1996 році!

«Під час роботи над новим законопроєктом проведено сотні зустрічей зі стейкхолдерами, експертами, колегами, – розповів народний депутат, голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності профільного Комітету Верховної Ради Сергій Кузьміних. – Радий, що колеги за основу прийняли законопроєкт, над яким тривалий час активно працював як голова профільного підкомітету. Адже хочеться, щоб нова версія Закону відповідала європейським вимогам. На жаль, нинішнє законодавство щодо лікарських засобів не узгоджене із законодавством ЄС. Зокрема, чинний Закон «Про лікарські засоби» не дозволяє ефективно контролювати якість імпортних ліків, а з іншого боку – стримує вихід українських виробників на внутрішній і зовнішній ринок. Через застаріле регулювання ринку лікарських засобів українці можуть купувати імпортні ліки сумнівної якості, а не перевірені препарати українського виробника».

Наскільки прийняття цього законопроєкту важливе для громадян? Насамперед проєкт забезпечує ефективний контроль якості лікарських засобів. Планується, що на кожній упаковці медпрепаратів буде індивідуальний код із повною інформацією про препарат і його походження, що унеможливлює потрапляння на ринок фальсифікатів.

Нова версія Закону регламентує весь життєвий цикл лікарських засобів – починаючи від їх виготовлення, реалізації та закінчуючи боротьбою з фальсифікатами.

«Законопроєкт запроваджує посилення відповідальності за неякісну продукцію для постачальників, а також встановлює для виробників певні вимоги для переходу на європейські стандарти», – зазначив Сергій Кузьміних.

Пресслужба народного депутата Сергія Кузьміних

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кузьміних лікарський засіб законопроєкт нардеп  
Матеріали по темі