Культура

На здобуття Житомирської обласної краєзнавчої премії імені Костриці претендують автори п’яти книг

22 November 2021, 16:00

У 2021 році на здобуття Житомирської обласної краєзнавчої премії було подано 5 робіт.

Про це 22 листопада повідомила пресслужба Житомирської обласної ради.

«Відповідно до Положення про Житомирську обласну краєзнавчу премію імені Миколи Костриці, затвердженого рішенням обласної ради від 22.03.2012 № 493 (зі змінами), конкурсна комісія повідомляє про прийняття до вивчення робіт, що подані у 2021 році», – йдеться у повідомленні.

В облраді нагадують, що премія присуджується за кращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Житомирщини, а також за особистий внесок у розвиток музейної справи.

Наразі на її здобуття претендують 5 робіт:

Книга «Максим Рильський. Як вічність-молодий». Автор-упорядник Людмила Журавська.

Книга знайомить читачів з життям і творчістю славетного земляка, українського поета-класика Максима Рильського.

Книга «Власники Горошківського маєтку з кінця XVIII до початку XX століття». Автор Горковчук Л.В.

В книзі вміщено статті та документи, що стосуються історії містечка Горошки (нині Хорошів Житомирської області) з кінця XVIII до початку XX століття. Опубліковані різні архівні документи, пов’язані з переходом права власності від колишнього до нового або нових власників.

Науково-дослідна (конкурсна) робота «Розвиток молодіжного професійного волонтерства в контексті розвитку Житомирщини». Автор Ісаєв Володимир Миколайович.

У першому розділі роботи визначені підходи до поняття волонтерства, історія становлення волонтерства, у другому – висвітлено історичну традицію суспільної праці та виокремлено основін етапи розвитку волонтерства в регіоні, а в третьому – встановлено історичні обставини створення Житомирської волонтерської організації «Волонтери Полісся», її внесок у допомогу армії.

Книга «Історія роду Гурських – засновників села Свиридівки». Автор Раїса Недашківська.

У краєзнавчому дослідження ідеться про історію відомого польського роду –Гурських, засновників с. Свиридівка, яке нині входить до складу Малинської територіальної громади.

Збірник наукових праць «Коростишівщина: погляд крізь століття». Упорядники: Тунік-Мозговенко Олена Вікторівна, Дубівка Євгеній Володимирович.

Дослідження присвячені історичному минулому Коростишівського краю. Розглянуті окремі питання з історії краю від археології до історичних подій першої половини XX століття.

В обласній раді також нагадують, що премія виплачується за рахунок коштів обласного бюджету:

  • перша премія – дві мінімальні заробітні плати, встановлені на 01 січня поточного року;
  • друга премія – півтори мінімальні заробітні плати, встановлені на 01 січня поточного року;
  • третя премія – одна мінімальна заробітна плата, встановлена на 01 січня поточного року.

Одночасно з премією автору (авторам) роботи-переможця присвоюється звання «Лауреат Житомирської обласної краєзнавчої премії імені Миколи Костриці».

Цьогорічних переможців Житомирської обласної краєзнавчої премії імені Миколи Костриці визначать у п'ятницю, 26 листопада.

Як повідомляв Житомир.info, у 2020 році переможцями на здобуття Житомирської обласної краєзнавчої премії ім. Миколи Костриці стали: перше місце – краєзнавчий енциклопедичний довідник «Хорошівський район», упорядник та відповідальний редактор Олександр Голяченко; друге місце – монографія «Строківські контрасти» (нарис історії Строкова від витоків до сьогодення), авторства Павла Притуляка, Сергія Іваненка, Володимира Корнійчука; третє місце – «З історії бібліотек Житомирського району» (нариси про історію створення бібліотек у Житомирському районі), упорядник Лілія Ковальчук. Загалом на здобуття премії було подано 5 робіт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: премія краєзнавча премія премія імені Костриці книга  
Матеріали по темі