Місто

Скільки коштують поліетиленові пакети у супермаркетах Житомира та які є альтернативи

13 December 2021, 17:46

З 10 грудня в Україні запрацювали обмеження щодо обігу поліетиленових пакетів. Відтепер у магазинах, супермаркетах, аптеках та ресторанах більше не можна буде безкоштовно взяти одноразовий пакет, у які здебільшого пакують овочі та фрукти. Поки що Кабмін не затвердив ціни на такі пакети, тому магазини їх встановлюють самостійно. Скільки тепер коштують поліетиленові пакети у супермаркетах Житомира та яку альтернативу пропонують магазини, дізнавалися журналісти Житомир.info.


У торговельній мережі «Ашан» розповідають: аби не порушувати закон та догодити покупцям, на поліетиленові пакети встановили мізерну ціну.

«На сьогодні наша мережа встановила мінімальну ціну — це 6 копійок за пластиковий пакет. На касі ми використовуємо кульки, які виготовляються із вторинної сировини, тобто декілька разів можуть проходити увесь процес переробки, тому вони дозволені, їх мінімальна вартість, в залежності від розміру, це 3 грн. На м’ясо, риби і сипучі товари пакети є безкоштовними, а взагалі ми ще чекаємо роз’яснення від Уряду, бо залишилося багато запитань», — розповідає начальниця сектору людських ресурсів та касових операцій гіпермаркету «Ашан» Лідія Лутай.

Співробітники гіпермаркету «Ашан» кажуть: поки що житомиряни все одно беруть одноразові пакети, але вихідні показали, що на багаторазові мішечки та сумки-шопери продажі збільшились.

«До прийняття цього закону ми вже були готові, ми давно пропонували нашим клієнтам альтернативу пластику. На жаль, карантинні заходи все ж таки не дали нам можливість повністю відмовитися від пластикових пакетів, але на сьогодні ми маємо альтернативне пакування. Це сумки-шопери, це разові мішечки для сипучих товарів, картонні коробки, крафтові пакети, які продаються у нас на касі. Ви бачите, що це в межах 46 грн, в деяких наборах є по три мішечки, їх ціна від 46 грн», — каже Лідія Лутай.

Дванадцять копійок за одноразовий пакетик з ручками та дев’ять копійок за пакет без ручок: такі ціни встановили в мережі продуктових магазинів АТБ. Там також пропонують пакети з біорозкладного крохмалю вартістю 4 грн та сумки-шопери, їх ціна 10 грн 10 коп. Вартість міцних поліетиленових пакетів стартує від 2,60 грн до 33, 70 грн.

Ми запитали у житомирян, як вони ставляться до платних поліетиленових пакетів та чим їх замінюють.

«Погано. До цього питання треба підходити комплексно, у людей альтернативи немає. Зробіть, будь ласка, паперові пакети і покладіть. Я за те, щоб поліетилену не було взагалі. Я вже 5 років користуюся екоторбинкою, на літо в мене є авоська», — каже Людвіг.

«Позитивно, бо все коштує грошей на даний час», — говорить житомирянка.

«Нормально ставлюся, так і повинно бути, бо дуже багато сміття. Якщо пакет переробляється дуже довго, то гниє, а якщо зроблять так, що він відразу буде перероблятися, то це нормальний процес. Я вважаю, що 6 копійок — це дешево, нормально», — каже Геннадій.

«Негативно, якщо чесно. Це знову починається «обдираловка». Все ж воно має входити у вартість товару, а це вже додатковий збір з людини. Сьогодні у мене був пакет із собою, а взагалі я стараюся ходити зі своїми тканинними торбинками. Я теж противник поліетилену, бо це загрожує планеті», — говорить Оксана.

Нагадаємо, 1 червня 2021 року Верховна рада ухвалила закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2019 року в Житомирі хотіли обмежити використання пластикових пакетів та рекомендувати магазинам «змінити стандарти обслуговування», відповідне рішення Житомирської міської ради ухвалили на сесії 23 квітня 2019 року. У березні того ж року директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця розповідав про таку ініціативу депутатів та готовність бізнесу до ймовірних впроваджень. 22 травня 2019 року міськвиконком підтримав соціальний проєкт #ЦяТорба, який мав обмежити використання пластикових пакетів у Житомирі.

12 листопада 2019 року Верховна рада у першому читанні підтримала законопроєкт №2051-1 про заборону реалізації пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм та оксобіорозкладних пластикових пакетів на території України з 1 січня 2022 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пакет кульок поліетиленовий пакет пластик супермаркет магазин  
Матеріали по темі