Місто

Чому житомирянам не варто запускати феєрверки: про шкоду для здоров’я людей, тварин та довкілля

28 December 2021, 20:49

Запустити феєрверк або святковий салют на Новий рік - такі розваги досі популярні серед українців, не зважаючи на те, що в багатьох українських містах заборонили запускати таку піротехніку до закінчення війни на Донбасі. Але це не єдина причина, чому варто відмовитися від феєрверків та салютів на свята.

Це небезпечно і може коштувати життя. Кожного року на нашому сайті з’являються новини про травмування жителів Житомирської області під час запуску феєрверків в новорічну ніч.

У новорічну ніч 2020 року на перехресті вулиць Східної та Героїв Крут у Житомирі чоловік, 1984 року народження, отримав тяжкі травми під час запуску феєрверку та був госпіталізований до реанімаційного відділення обласної лікарні. Згодом чоловік помер.

Це може стати причиною пожежі. За інформацію ДСНС України, впродовж трьох місяців зимового періоду 2020/2021 внаслідок необережного поводження з піротехнічними виробами виникло 14 пожеж, з яких 10 сталося безпосередньо в ніч з 31 грудня на 1 січня 2021 року.


Звуки від піротехніки впливають на здоров’я людей, які страждають від посттравматичного стресового розладу.

«Психіка запам'ятовує все, навіть те, що ми свідомо не хочемо запам’ятовувати. На навчаннях військові навчаються, що робити, коли є звуки вибуху? Ховатися від вибухів або усувати небезпеку. Вживання алкоголю, плюс звуки вибухів, які можуть повернути людину в уяві в небезпечну ситуацію, в кращому випадку, якщо військовий заховає жінку та дітей під ліжко, а якщо він, наприклад, палить на балконі й вистрибне не в ту сторону. По суті, люди, які використовують гучні феєрверки, беруть відповідальність навіть за якісь такі травми, яких абсолютно не було б, якби не ці голосні звуки. Теж саме може бути у цивільних, які перебували у зоні бойових дій, це дуже велика травма для психіки. Також якщо у людини є якісь серцево-судинні захворювання, і різкий несподіваний звук, коли викинули петарду поряд, може викликати навіть інфаркт міокарда», – розповідає психологиня, психотерапевтка Олена Масик.

Від вибухового «свята» щоразу страждають тварини. Слух у тварин у кілька разів гостріший, ніж у людини. До прикладу, ми чуємо звук частотою до 20 тисяч герців, собаки - до 30-40 тисяч герців, а коти до 60-80 герц.

«Одні звертаються, допоможіть знайти тварину, можливо, до вас хтось приведе, а інші звертаються: він боїться вийти з дому. Звичайно, якщо собаку залишили одного і піти до друзів, а у дворі грохіт, канонада, а собаці немає у кого знайти захисту, то їй страшно, звичайно, що у неї починаються панічні атаки й вони прожовуються дуже довго. Коні дуже лякаються, корови лякаються. У нас по місту не так багато їх, але є приватні сектори, де тримають корів. Новорічна ніч та свята – це катастрофа для тварин та їхніх власників», – каже лікарка ветеринарної медицини Антоніна Андрієвська.

Це забруднює повітря. Феєрверки виробляють пил, який містить різні важкі метали та інші шкідливі хімічні речовини. Вони залишаються у повітрі, а згодом забруднюють воду та ґрунт. Крім цього, цей пил може викликати у людей проблеми з диханням.

У Житомирі ще у 2014 році заборонили використовувати піротехнічні засоби «до моменту завершення антитерористичної операції». За словами міського голови, ця заборона діє й нині, однак за порушення житомирян ніхто не зможе покарати.

«Заборона діє, але, знаєте, це було більше для влади. Ми казали, що ми не будемо запускати феєрверки, салюти, поки не закінчиться війна. Ми не можемо, на жаль, заборонити це робити людям і тут питання до людей», – коментує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

В МВС України пояснювали, що поліція не реагує на запуск феєрверків, адже жодних відповідних змін до Кримінального, Кримінально-процесуального та Кодексу про адмінпорушення, які стосуються відповідальності за це не вносилися. Поліція може лише слідкувати за тим, щоб піротехнічні засоби продавалися із сертифікатами якості.

Отож, купуючи будь-яку піротехніку на свято, варто пам'ятати й про те, що така яскрава розвага має негативні наслідки.

Нагадаємо, на початку грудня 2021 року у Житомирській області рятувальники почали перевіряти місця продажу піротехніки та нагадували про правила безпеки

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2018 року представники влади Житомира закликали відмовитись від «вибухових» розваг та нагадували про рішення міськвиконкому про заборону салютів і феєрверків на території міста, що діє від 2014 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: феєрверк піротехніка вибух  
Матеріали по темі