Події

На блокпосту в Житомирській області поліція вилучила бойові ручні гранатами із салону автомобіля

15 March 2022, 13:42

14 березня на блокпосту, що на виїзді із селища Черняхів, поліцейські зупинили легковик, водій якого перевозив бойові ручні гранати. Їх вилучили фахівці вибухотехнічної служби поліції. А походження нині з’ясовується у рамках кримінального провадження.

Про це повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області.

«Під час огляду зупиненої на блокпосту автівки Volkswagen Sharan під керуванням 34-річного жителя Хорошівської громади правоохоронці виявили у салоні на задньому сидінні предмети, зовні схожі на ручні гранати», – йдеться у повідомленні.

За таких обставин на місце події прибули фахівці вибухотехнічної служби ГУНП і слідчо-оперативна група Житомирського райуправління поліції.

За попередніми висновками експертів, вилучені боєприпаси є бойовими ручними гранатами наступальної дії.

У рамках розпочатого за ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) КК України поліцейські встановлюють походження бойових гранат і реальну мету їх перевезення чоловіком. Про чоловіка відомо, що раніше він уже притягувався до кримінальної відповідальності.

У поліції нагадують, що на період воєнного стану в Україні діють норми ЗУ "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України", який дає право цивільним особам чинити спротив збройній агресії РФ, використовуючи вогнепальну зброю.

Наразі існує чіткий порядок, яким визначається хто, яким чином і на який термін може озброїтись. На решту випадків, які не відповідають нормам чинного законодавства, розповсюджується дія відповідної статті Кримінального кодексу України.

«Окрім того, дії з вибухонебезпечними боєприпасами без навичок поводження з ними можуть призвести до непоправних наслідків. Будьте відповідальними і зважайте на загрози!», – застерігають у поліції.

Як повідомляв Житомир.info, 9 березня пресслужба Верховної ради інформувала, що президент підписав закони України, які посилюють відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану, та про участь цивільних осіб у захисті України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зброя граната блокпост війна  
Матеріали по темі