Суспільство

У Бердичеві за розпорядженням Бунечка демонтували обеліск на братській могилі бійців червоної дивізії Щорса

20 April 2022, 15:59

У Бердичеві демонтували обеліск учасникам громадянської війни, розташований біля Центрального універмагу.

Про це 20 квітня повідомляє пресслужба Бердичівської міської ради.

«Згідно історичних відомостей, у кінці лютого - на початку березня 1919-го року січові стрільці Симона Петлюри, котрі йшли на Київ, намагалися закріпитися у містах на підступах до української столиці. 7 березня січовики оволоділи Бердичевом. У бій з українцями вступила червона дивізія під командуванням Миколи Щорса. 19 березня у місті було встановлено радянську владу. Наступного дня відбулося поховання загиблих щорсівців. Так у центрі міста з’явилася братська могила, кількість похованих у ній невідома. 7 листопада 1927 року на могилі встановили пам’ятник. У 2016 році, відповідно до законів про декомунізацію, в області прийняли рішення про демонтаж пам’ятника. Втім, у місті, обґрунтовуючи це певними процедурними моментами, обеліск залишили на місці. Мовляв, не на часі», - йдеться у повідомленні.

Зараз почалася повномасштабна агресія росії проти України і місцева влада повернулася до питання демонтажу цього обеліску.

«Як і понад сторіччя тому, славне українське військо доблесно воює проти людоненависницького режиму та його кривавої орди маніяків, збоченців, мародерів. За ініціативи міської влади Бердичева, було зроблено усе необхідне задля оперативного закриття усіх процедурних питань в законодавчому полі щодо подальшої долі більшовицького символу. Час настав», - інформує міська рада.

До новини додається фото розпорядження начальника обласної військової адміністрації Віталія Бунечка від 15 квітня 2022 року щодо внесення змін в розпорядження голови ОДА від 20 травня 2016 року про «декомунізацію».


Нагадаємо, у 2016 році в Житомирі демонтували 19 дощок і пам'ятних знаків, які підпадають під закон про декомунізацію, вони зберігаються на комунальному підприємстві «Зеленбуд».

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого 2014 року близько першої години ночі у Житомирі повалили гранітний пам'ятник Леніну на площі Соборній. Ввечері 25 лютого 2014 року активісти «Правого сектору» звалили з постаменту погруддя Карла Маркса, яке розташовувалось на розі вулиць Велика Бердичівська – Театральна. 4 липня 2016 року в центрі міста демонтували пам’ятний знак на честь нагородження Житомира Орденом Червоного Прапора по вулиці Перемоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: декомунізація Бердичів Щорс пам'ятник Бунечко 
Матеріали по темі