Місто

Хвилина мовчання, молитва та покладання квітів: в День Героїв вшанували пам’ять житомирських воїнів

23 May 2022, 13:57

Мітинг-реквієм, хвилина мовчання та покладання квітів, так у Житомирі відзначили «День Героїв», встановлений на честь українських захисників та захисниць, які виборюють свободу та незалежність України.

Біля пам'ятної композиції «Захисникам України у війні з російським агресором» зібралися рідні загиблих воїнів, військовослужбовці, влада та пересічні житомиряни. Героїв згадали поіменно та вшанували молитвою.

«Указом президента цей день був визначений, як «День Героїв». Але такого розуміння наскільки ця дата важлива для нашого українського народу не було. Так, була біль війни з 2014 року, були десятки, сотні наших житомирян, яких ми втратили. Але сьогодні цей день дійсно сприймається зовсім по-іншому. Тут не лише про Героїв, які захищають на Сході або на Півдні наших кордонів, тут про всіх, хто у такий важкий час включився у цю війну. Це і волонтери, і медики, і просто водії тролейбусів, які зранку під час повітряної тривоги виводить свій тролейбус з ТТУ. Сьогодні цей день об’єднує всю країну і показує російським агресорам, що ми єдині, сильні й ми точно не віддамо свою Україну і свою свободу», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Ми повинні пам’ятати про захисників та пам’ятати свою історію, переконанні рідні загиблих Героїв.

«Українську пам’ять треба пам'ятати усім, щоб більше не казали, що України не було, що хтось кращий і більше за нас значить. Україна повинна бути, вона завжди була і буде», - говорить мама загиблого бійця Олена Заєць.

«Для мене дуже важливо, бо День Героїв – це День Героїв, але насамперед вони були наші сини. Сини, які звершили подвиг. Зі своєю війною, з усім на світі, чого ви нас вісім років чіпають, ми до них не йдемо. Ми живемо, трудимося, виховуємо дітей, плануємо майбутнє. Для чого вони вісім років нас чіпають?», - каже мама загиблого бійця Галина Перепелиця.

Після цього на військовому кладовищі відбувся молебень й покладання квітів до могил загиблих та померлих захисників та захисниць України.

Нагадаємо, зранку 23 травня вшанували Героїв Небесної сотні покладанням квітів до пам'ятного знака на майдані Корольова та до стели Героїв Небесної сотні біля Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Як проходили урочистості до Дня Героїв у 2021 році, дивіться у відеосюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День Героїв вшанування захисник Сухомлин пам'ятник 
Матеріали по темі