Влада

Житомирському бізнесу за березень-квітень зменшили плату за оренду комунального майна, щодо землі – чекають постанову Кабміну

14 July 2022, 10:24

Житомирська міська рада зменшила на 50% нараховану орендну плату за березень і квітень 2022 року орендарям комунального майна.

Таке рішення ухвалили на черговій сесії міської ради 14 липня.

Депутатів цікавили також інші пільги для місцевого бізнесу, який у Житомирі фактично не працював у березні та квітні, зокрема – щодо плати за землю.

«З березня і по липень включно звільнено від плати за рекламні носії, зараз голосуємо за рішення про пільгу на плату за оренду комунального майна – 50% за березень і 50% за квітень. Щодо плати за землю і майно – було внесено зміни в Податковий кодекс, якими передбачено, що відповідно до постанови Кабміну, якою мають бути визначені зони, де йдуть бойові дії, бізнес буде повністю звільнений від плати за землю і майно на період воєнного стану і на наступний рік після завершення. Однак на разі постанови Кабміну немає, тому сказати, які території будуть віднесено до тих, де ведуться бойові дії, важко. Як тільки будуть визначені дані території, то відповідно не буде сплачуватися на період воєнного стану і на наступний рік після завершення», - пояснила перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

Мер Сергій Сухомлин уточнив, що відповідна постанова Кабінету міністрів буде, фактично, «заднім числом».

«Рішення прийняли, а Кабмін ще не розробив порядок. Сьогодні на 15:00 онлайн буде проходити президія конгресу місцевих рад, яку буде проводити президент України, там обговоримо це питання», - сказав Сергій Сухомлин.

Депутат Любов Цимбалюк зауважила, що багато людей зараз не сплачує податок на землю, розраховуючи на те, що він в Житомирі буде скасований.

«Коли закінчиться, я сподіваюсь дуже швидко, воєнний стан і потрібно буде платити, і почнуть застосовуватися штрафні санкції, то в нас тоді буде соціальний вибух. Тому ми зацікавлені (як підприємці) і ви як влада, щоб вирішити це питання швидше, щоб люди розуміли – платити чи буде ця пільга», - зауважила Любов Цимбалюк.

Мер запропонував під час розгляду «земельних» питань порядку денного в якомусь проєкті рішення проголосувати за звернення до Кабінету міністрів щодо пришвидшення розробки необхідних документів.

Депутати підтримали це рішення і згодом проголосували за відповідне звернення до Кабміну.

Нагадаємо, Житомирська обласна рада збирається звільнити від орендної плати за березень 2022 року орендарів, що використовують майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області, які подали відповідні заяви, а також надати знижку за квітень і травень 2022 року у розмірі 50%.

Як повідомляв Житомир.info, 18 травня 2022 року Фонд держмайна інформував про ухвалення Кабінетом міністрів постанови «Деякі питання оренди державного та комунального майна у період дії воєнного стану» зі спрощеним порядком оренди, зокрема – звільнення від орендної плати за оренду державного майна надається орендарям на території Житомирської області, але не довше ніж до 30.05.2022; на всій території України звільняються від орендної плати особи, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада оренда пільза нерухомість земля Ольшанська Цимбалюк 
Матеріали по темі