Культура

«Азовсталь. Світло переможе»: у Житомирі відкрили виставку світлин нацгвардійця з Малина Дмитра Козацького

20 July 2022, 14:37

«Азовсталь. Світло переможе» - у Житомирі відкрили виставку світлин азовця з Малина Дмитра Козацького з позивним «Орест», який нині перебуває в полоні в окупантів. Облаштували її на другому поверсі в Місцевому Навколокультурному просторі. В експозиції 29 світлин, які Дмитро Козацький зробив у підземеллях металургійного заводу «Азовсталь», коли його штурмували окупанти.

Світлини не залишили байдужими житомирян.

«Емоції різні, емоції тужливі, болючі. Шкода хлопців, взагалі нас усіх шкода, шкода нашу країну, але ми мусимо пройти через ці випробування, через цей гарт. Найбільше вразила світлина без ніг. Прошу Господа, щоб він духом їх укріпив, мужністю, бо в молодості хлопцям дуже важко перенести таку втрату, я думаю», - каже Марія.


«Спирає дух, бо знаєш, що це все було над силу, і не від ненависті, а від любові до Батьківщини, до нас усіх. Вони наші захисники, тому хочеться вклонитися і молитися, щоб Бог зберіг тих, що там в полоні зараз знаходяться, щоб він їх повернув назад, бо це дуже важливо. Герої мають жити, а не помирати. Вразила світлина військового, де він йде, коли в полон забирали, який він сміливий, який рішучий, це всиляє віру, що ми не переможні, як і ці Герої», - говорить Алла.

Відвідати виставку можна в Місцевому Навколокультурному просторі з 9 по 20 годину до 24 серпня. Далі світлини планують представити по всій Житомирщині та навіть за кордоном.

«Відсьогодні всі 29 світлин доступні у нас в Навколокультурному просторі, вони будуть тут знаходитися орієнтовно до 24 серпня. Хочемо на День незалежності винести їх на Михайлівську, якщо нам дозволить міська рада, зараз ведемо перемовини, а далі хочемо її відправити в мандри Житомирською областю, обов’язково вона має бути в Малині, я знаю, що вже Бердичів запросив фотографії, щоб у себе зробити виставку. Виставка готується поїхати закордон. Чим більше людей про неї дізнається, я думаю, тим швидше наші хлопці будуть і в безпеці, і вдома», - розповідає співорганізатор виставки «Азовсталь. Світло переможе» Ігор Шурпан.

Наші військові справжні герої, які боронять нашу державу від окупантів, і про це має знати увесь світ, - переконаний співорганізатор виставки Ігор Шурпан.

«Росія створює імідж, що це якісь вбивці, міфічні націоналісти, бандерівці, а це наші лицарі, наші захисники, наші козаки, які витримали, ви бачите, в яких умовах, без руки, без ноги - вони тримали оборону до останнього. І навіть їх визволення пройшло під обманом, їх обіцяли випустити, а замість цього захопили в полон. Ми повинні про це пам’ятати. І така виставка ще не раз нагадує про те, що вони потребують нашої допомоги, нашої уваги, і щоб ми про них не забували. Улюблена світлина — в промені світла стоїть боєць. Там не має якось зневіри, коли дивишся в їхні очі, там погляд переможців», — Ігор Шурпан.

До світлин планують додати прапор «Азовсталь», який волонтерам передали бійці з передової.

Нагадаємо, 23 червня у Житомирському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку патріотичних плакатів «Мистецтво наша зброя».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виставка Азовсталь Дмитро Козацький експозиція нацгвардієць 
Матеріали по темі