Фоторепортаж

Великі лампові родом з 80-х та нові світлодіодні: як у житомирській майстерні ремонтують світлофори. Фоторепортаж

5 August 2022, 12:52

5 серпня світ відзначає День світлофора. Цей пристрій оптичної сигналізації щодня вмикає нам зелене світло у дорозі та регулює рух, забезпечуючи порядок на проїжджій частині та оберігаючи життя людей. А ще світлофори допомагають уникати заторів у місті за допомогою "зеленої хвилі".

"Зелена хвиля" – цикл роботи світлофорів, організований так, аби автомобілі могли проїхати зі швидкістю 40-50 км всю вулицю без зупинки і щоб не утворювалися затори. У Житомирі налаштована “зелена хвиля” по вулицях Перемоги та Покровській.

Ще з 1869 року “предків” сучасного світлофора використовували, щоб полегшити перехід пішоходам. У 1914 році у США з'явилися двоколірні світлофори, а в 1920 вони стали трибарвними.

На вулицях Житомира світлофор з'явився близько 80 років тому, та спочатку керували ним вручну. За кілька років з'явилися й автоматичні електронні світлофори.

У КП "Міськсвітло" для читачів Житомир.info провели мініекскурсію у майстерню, де ремонтують світлофори, та розповіли, як змінювали ці пристрої у місті.

За словами працівників підприємства, досі у Житомирі можна побачити великі лампові світлофори родом з 80-х років минулого сторіччя. Зараз вони вже модернізовані і їх поступово замінюють на нові світлодіодні.

До модернізації старі лампові світлофори споживали досить багато електроенергії. Світлофорний модуль, коли був ламповим, то в ньому стояло 3 лампи по 100 Ватт, а зараз модернізовані старі та нові світлодіодні “їдять” лише 36 ватт.

Також старі світлофори сліпить сонце, вони менш яскраві та громіздкі за розміром. Нові діодні більш яскраві, довговічніші, менші та легші.

Зараз у місті 115 світлофорних об’єктів, тобто 115 перехресть, на яких встановлено по кілька світлофорів. Найчастіше це 1-2 контролери та 8 пішохідних та 8 транспортних світлофорів.

Контролери діодних світлофорів значно менші за контролери старих лампових.


Якщо сучасніший світлофор ламається, його поломки відслідковують через спеціальну програму на диспетчерському пульті.

Поломки старіших світлофорів відслідковують через заявки людей чи поліції.

На ремонт світлофора дається три дні. Ремонтує їх спеціальна бригада.

"Я працюю в бригаді. Я ремонтую світлофори та контролери у майстерні, а наші хлопці працюють на перехрестях: перевіряють, виставляють, ремонтують та привозять у майстерню", – розповідає електромеханік Микола Кулєша. Він разом з іншими майстрами тестує контролери, програмує та налаштовує світлофори у місті.

Про історію появи світлофорів у Житомирі дивіться у відеосюжеті за 5 серпня 2022 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: світлофор Міськсвітло  
Матеріали по темі