Місто

Тривалість вивчення теорії для отримання водійського посвідчення скоротили вдвічі, зараз більшість учнів у житомирській автошколі – жінки

11 August 2022, 16:13

З метою імплементації українського законодавства до вимог ЄС наприкінці липня запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення. Зокрема, навчання водіїв розділили на два модулі – теоретичний і практичний, які складаються з п’яти етапів.

«Перший етап – теоретична підготовка у навчальному закладі. Після цього складання теоретичного іспиту у сервісному центрі. Після цього – запис на практичне керування в навчальний заклад, складання внутрішнього іспиту з практичної підготовки у навчальному закладі, і вже після цього п’ятий етап – складання практичного іспиту у сервісному центрі», – розповідає начальник відділу регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області Андрій Ткаченко.

Фахівці пояснюють: нині іще триває перехідний період. Тому учні, які на момент нововведення вже навчалися, будуть складати іспити за старим алгоритмом. Відповідно, за зміненою програмою навчатимуться групи, що були сформовані після 24 липня. Якщо говорити про тих, у кого завершується термін дії посвідчення, повторно складати іспити їм не доведеться. Втім, є певні виключення.

«Це стосується тих осіб, які протягом терміну дії посвідчення водія, цих двох років, вчинили більше трьох адміністративних правопорушень. Відповідно, ці особи мають складати теоретичний або практичний іспит під час обміну посвідчення водія», – каже начальник відділу регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області.


Зміни в законодавстві не впливають і на вартість послуг у сервісному центрі, – зауважує пан Андрій.

«Вартість посвідчення водія, якщо ми говоримо про отримання – це вартість бланкової продукції, вона в межах 250 грн. Відповідно, 13 грн за складання теоретичного іспиту і 13 грн за складання практичного іспиту. Ця сума незначна», – додає Андрій Ткаченко.

Не змінюється і сама вартість навчання у автошколі. Тому, кількість охочих стати вправними кермувальниками зростає, і це здебільшого жінки, розповідають у навчальному закладі.

«У Житомирі багато людей, які хочуть навчатися. Можливо, у зв’язку з війною. У нас багато переселенців, чоловіки воюють, а жінок дуже багато з Донецької, Луганської областей. Зі східних областей десь 50% учнів. У групах із 30 осіб, якщо є три-чотири хлопці, решта – жінки», – говорить директор автошколи Руслан Бовсуновський.

Через нововведення у навчальних програмах автошкіл теж відбулися незначні зміни. Відтак, теоретичну частину учням доведеться опанувати за місяць, замість двох.

«Навчальний план дійсно трішки зменшили, але викладачі доносять повністю весь курс правил дорожнього руху. Так, людям потрібно більше повчити, бо курс зменшили з двох місяців до одного місяця. Працюємо, побачимо які будуть результати», – зазначає директор автошколи.

Інструктор Дмитро, переконаний: знання теорії водіями-новачками полегшить процес практичного навчання і зменшить ризики виникнення аварійних ситуацій.

«Люди зазвичай приходять з меншим знанням як теоретичної, так і практичної бази керування транспортними засобами. Плутають і ліво, і право, часто нагадуєш дивитися у дзеркала, звертати увагу на інших учасників дорожнього руху. Людина, яка вже буде сідати за кермо транспортного засобу, володітиме теоретичною базою щодо водіння і застосовуватиме знання на практиці», – ділиться інструктор автошколи Дмитро Кирилович.

Також в кінці липня набув чинності регламент користування українськими національними посвідченнями водія в країнах ЄС. Ці зміни, наголошують у сервісному центрі, стосуються лише тих осіб, які отримали тимчасовий захист або постійне місце проживання.

«Посвідчення водія визнається на повний термін проживання особи в країнах ЄС. Якщо раніше цей термін становив 6 місяців, то зараз така вимога скасована. Крім цього, скасована вимога щодо отримання міжнародного посвідчення водія для наших громадян або отримання будь-якого перекладу для тих посвідчень водія, які були видані раніше і написані кирилицею. У разі втрати національного посвідчення водії можуть звернутися до відповідних органів, і після перевірки вони можуть видати тимчасове посвідчення водія нашим громадянам. Також скасовано адміністративну дійсність посвідчення водія. Навіть якщо термін закінчився, особа може користуватися цим посвідчення водія», – наостанок роз’яснює начальник відділу регіонального сервісного центру МВС в Житомирській області Андрій Ткаченко.

Нагадаємо, з 24 липня в Україні запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення: спочатку досконале знання теорії, складені іспити по ній, а вже потім практика.

Як повідомляв Житомир.info, 11 травня 2022 року Кабмін спростив процедуру навчання та отримання посвідчення водія.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водій водійське посвідчення сервісний центр РСЦ автошкола  
Матеріали по темі