Економіка

В Житомирській області Свириденко обговорила з керівниками асоціації «Укрлегпром» підтримку виробників замовленнями для ЗСУ

25 September 2022, 10:38

Державні замовлення для українських підприємств, зокрема мікро-, малого та середнього бізнесу, мають стати важливим інструментом підтримки та пожвавлення української економіки.

Про це йшлося під час зустрічі першого віцепрем'єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко з членами правління Асоціації підприємств легкої промисловості («Укрлегпром»), яка відбулася в Новоград-Волинському (Житомирська область) – повідомила 24 вересня пресслужба Мінекономіки.

На зустріч також були присутні близько 50 представників галузевих виробництв з усіх куточків країни.

«Першочергове завдання економічного блоку Уряду – пришвидшити економічне відновлення нашої країни та забезпечити зростання ВВП. Важливим інструментом впливу на економічні процеси в країні стануть державні замовлення. І наша позиція полягає в тому, що більшість держзамовлень повинні залишатися всередині країни, щоб підтримувати вітчизняного виробника та економіку в цілому. Державний бюджет України на наступний рік – це бюджет країни, що воює. Тож Уряд активізує співпрацю з бізнесом, який забезпечує потреби Збройних Сил України та інших оборонних відомств. Зокрема, з вітчизняним легпромом, який переключився на забезпечення потреб українських військових з перших днів війни. Сьогодні наше завдання – налагодити сталу співпрацю, забезпечити планування на середньо- і довгострокову перспективу та підтримати підприємства цієї галузі», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр Юлія Свириденко.

Під час зустрічі велику увагу було приділено питанням забезпечення ЗСУ продукцією вітчизняної легкої промисловості та державним замовленням у цьому напрямку. Згідно експертизі «Укрлегпрому», потужності українського виробництва готової продукції дозволяють забезпечити потреби ЗСУ на 70-80%, а по деяким позиціям - на 100%. Відтак вирішення проблеми середньо- та довгострокового планування, з урахуванням порівняно тривалих технологічних процесів виробництва, дозволить налагодити процес сталого забезпеченням оборонних відомств продукцією вітчизняного виробництва.

Учасники засідання порушили та обговорили також питання посилення конкурентних позицій українських виробників на внутрішньому ринку, фіксованої цінової політики у сфері держзамовлень, бронювання працівників галузі тощо.

Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко наголосила, що пріоритетом роботи Уряду залишається підтримка малого і середнього бізнесу. І ті кроки, які Уряд робить у цьому напрямку, повністю охоплюють галузь легкої промисловості. Адже понад 60% підприємств легпрому – це мікропідприємства, 25% - малі, а 12% - середні.

Окрім того, Уряд ухвалив та реалізує окремий план підтримки саме легпрому. Ключовими пунктами цього плану є збільшення капітальних інвестицій у галузь та сприяння зростанню експорту текстильної продукції.

Довідка Мінекономіки: Українська асоціація підприємств легкої промисловості об’єднує більше 250 підприємств, обсяг виробництва яких становить понад 60% загального обсягу виробництва товарів легкої промисловості України. В червні 2022 року Асоціація «Укрлегпром» стала членом Європейської Конфедерації одягу та текстилю EURATEX.

За інформацією начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка, зустріч першого віцепрем’єр-міністра з керівниками асоціації «Укрлегпром» відбулася 22 вересня на фабриці «Lesya» в Новоград-Волинському.

«Після 24 лютого підприємства легкої промисловості Житомирщини не зупинились, а швидко перелаштувались на воєнні рейки. Зокрема налагодили випуск взуття, одягу, елементів спорядження для військових частин Житомирщини та бригад, що боронять наші кордони на Сході та Півдні. Певний час мали підвищений попит плитоноски та «розгрузки». Зараз – тактичні штани та куртки для військових. Працівники швейних підприємств працюють в посиленому режимі. Адже потреба в спецодязі є дуже нагальна. Деякі виробництва за останній місяць перейшли в 3-змінний режим роботи, щоб встигнути виконати замовлення, кількість яких зростає щодня, як з боку військових, так і побутових споживачів. Приємно відзначити, що з початку війни попит на швачок зріс ледь не у два рази. Поруч з цим, фабрики Житомирщини продовжують випуск продукції для своїх закордонних партнерів, зокрема для таких країн як Німеччина, Румунія, Польща, Італія, Литва, Франція й Нідерланди», - наголосив Бунечко.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 22 вересня 2022 року відбулось засідання аграрного комітету на чолі з головою Комітету ВР України з питань аграрної та земельної політики, де обговорювали стан та перспективи розвитку аграрного сектору в Поліській зоні в умовах війни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінекономіки Свириденко Новоград-Волинський промисловість Укрлегпром Бунечко бізнес виробництво 
Матеріали по темі