Фоторепортаж

Зустрічі з письменниками, інтерактивні книжки та уроки – як працює в сучасних умовах Житомирська обласна дитяча бібліотека. Фоторепортаж

12 December 2022, 16:06

Відключення світла та брак коштів спонукають людей відмовлятися від електронних книг, повертаючись до читання паперових книг з бібліотек. Особливо актуальними стали бібліотеки для організації дитячого дозвілля, адже саме яскраві ілюстрації та цікаві книжкові історії відволікають дітей від сумних думок та занурюють у казковий світ.

Хоча фінансування під час війни дитяча бібліотека і не отримує, тут продовжують з'являтися нові книжки.

“За бюджетні кошти з початку повномасштабного вторгнення у нас нових надходжень немає. Проте ми отримуємо нові книги як подарунки. Від видавництв, письменників, благодійників цьогоріч ми отримали до двох сотень книжок”, - розповідає директорка обласної бібліотеки для дітей Житомирської обласної ради Світлана Гресь

Запис у бібліотеку та послуги є безкоштовними. Платні послуги тут - лише ксерокопіювання. Безкоштовно можна не лише взяти книги для читання, але й відвідати різноманітні клуби, гуртки, заходи.

Працює бібліотека щодня крім суботи без обідньої перерви з 10 до 18 години.

Обмежень по віку нема. Записатися можуть як діти, так і їх батьки, дідусі та бабусі. Дідусів та бабусь тут навіть можуть навчити комп’ютерній грамотності.

“У нас є випадки, коли записують дво-трирічних діток і беруть для них літературу. Щоб допомогти матусям ми плануємо відкрити “Мамину годину” - це можливість для матусь та татусів залишити дитину на годину у бібліотеці, де з дітьми займатимуться бібліотекарі, а самим сходити на святкові закупи. Прийматимемо діток від 7 років двічі на тиждень - раз до обіду, раз - після обіду. До кінця тижня ми проанонсуємо на своєму сайті”, - говорить Світлана Гресь.

Прийти до бібліотеки можна і тоді, коли в місті немає світла. можна почитати і в читальному залі, і взяти додому. Єдина умова - відсутність тривоги, адже під час повітряної тривоги бібліотека зачиняється і всі йдуть до укриття.

У бібліотеці поки немає генератора. Директорка розповідає, що шукає можливості його отримати.

“Сесією обласної ради у липні об'єднали дитячу та юнацьку бібліотеки, зараз триває оформлення документів. До того часу, поки все не буде офіційно оформлено, ми не можемо писати гранти на генератор тощо. Тому поки шукаємо по благодійниках”, - розповідає директорка.

Бібліотекарі розповідають, що популярними зараз є книги, які розповідають дітям про війну “Яблука війни”, “Шлях воїна”.

Користуються попитом книги з саморозвитку, наприклад, “7 звичок високоефективного підлітка”.

Діти надають перевагу дитячим казкам та детективним історіям, а більш дорослі часто беруть вірші Марії Павленко.

Також тут багато інтерактивних книжок, які можна не лише почитати, але й пережити, пройшовши цілий квест з завданнями.

1887 нових читачів зареєструвалося у бібліотеці за минулий місяць, а відвідування перевищило 6600 читачів на місяць

“Співпраця зі школами та громадськими організаціями залучила до нас багато нових читачів. Багато хто, приходячи сюди вперше, каже, що думав, що у нас бібліотека радянського типу. А у нас вона зовсім інша”, - говорить директорка.







Який вигляд мала у 2017 році дитяча житомирська бібліотека, приміщення якої побудоване більше 120 років тому, дивіться тут.

Які книги житомиряни читають під час війни та чи знизився попит на російськомовні видання можна подивитися у нашому сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бібліотека книга 
Матеріали по темі