Місто

Який вигляд має дитяча житомирська бібліотека, приміщення якої побудоване 120 років тому. Фоторепортаж

25 July 2017, 15:45

Старовинний фасад Житомирської обласної бібліотеки для дітей на вулиці Пушкінській у Житомирі викликає захоплення: великі вікна, башти нагорі та величезні, як у казковому палаці, двері. Та мало хто знає про його давню історію. У 1897 році це приміщення було спеціально збудоване для Публічної бібліотеки.

«Приміщенню бібліотеки в цьому році – 120 років, а самій дитячій бібліотеці скоро буде 80. Приміщення у нас – унікальне. Дуже цікава, незвичайна архітектура. Такого архітектурного фасаду саме для дитячої бібліотеки немає в жодному місті України. Це все описав наш краєзнавець Мокрицький у збірнику, присвяченому 70-річному ювілею бібліотеки», - розповіла директорка бібліотеки Ольга Лепілкіна.

У старовинний фасад дивним чином вписалися сучасні вікна та двері. Всередині – теж сучасний ремонт. Ольга Лепілкіна розповідає, що підтримувати пам’ятку архітектури у такому стані досить складно. Ремонт доводиться робити поетапно, по частинам, адже великі суми на бібліотеку держава не виділяє, а ситуацію ускладнює те, що вона є закладом 4 категорії складності архітектурного вирішення, тож потребує особливого підходу до ремонту. Весь ремонт у період з 2009 по 2016 роки обійшовся приблизно до 1,5 млн гривень.

 «Бібліотека була зруйнована до і в період перебудови, коли не було коштів на фінансування абсолютно. У нас було ще майже зруйноване підсобне приміщення,та його, згідно з рішенням сесії, передали агроекологічному університету. Зараз у тому приміщенні знаходиться музей флори і фауни Житомирщини», - розповідає директорка.

Зараз приміщення Житомирської обласної бібліотеки для дітей повністю відремонтовані, залишилася лише покрівля. На початку 2017 року на ремонт даху було виділено близько 480 тис. грн коштів обласного бюджету. До 80-річного ювілею у бібліотеці обіцяють повністю оновити її зовнішній вигляд.

Усередині старовинного приміщення – полиці з книгами та ігровими завданнями. Тут є комп’ютери, доступ до електронних та аудіо книг, створений власний сайт. Бібліотека доступна для дітей з інвалідністю та дружня до мам з немовлятами.

В самій бібліотеці, окрім найсучасніших книг, є старовинні люстри та унікальне фортепіано. Директорка розповідає, що спеціально відновлювали люстри, щоб зберегти старовинний вигляд читального залу. А фортепіано, яке стоїть тут - останнє, куплене в магазині Житомирської фабрики музичних інструментів. Ольга Лепілкіна запевняє, що звучить воно не гірше за старовинні німецькі інструменти.

А ще в бібліотеці є прихований третій поверх, який не видно з вулиці. Тут працює методичний відділ.

Бібліотека неодноразово отримувала призові місця у всеукраїнських конкурсах, вигравала гранти, медалі. Осучаснення та комп’ютеризація здійснюються за рахунок грантових програм.

Нагадаємо, восени 2016 року Житомирська обласна дитяча бібліотека збиралася замінити четверо вхідних дверей і шукала ліцензованого підрядника.

Як повідомляв Житомир.info, вже другий місяць при Житомирській обласній дитячій бібліотеці на вул. Пушкінській, 36 діє літній бібліотечний табір «Сонечко».

Ольга Лепілкіна

Знамените фортепіано - останнє, виготовлене на Житомирській музичній фабриці

 

Фоторепортаж Анни Максимової 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі