Влада

У Мінсоцполітики нагадали про автоматичне продовження виплат для ВПО та пояснили, в яких випадках перевірятимуть їх місце проживання

9 January 2023, 09:56

Перевірки внутрішньо переміщених осіб будуть сфокусовані на виняткових випадках.

На цьому наголосив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, коментуючи актуальні питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб у 2023 році, зокрема питання щодо перевірок ВПО, – 5 січня повідомляла пресслужба Мінсоцполітики.

Заступник Міністра звернув увагу на те, що перевірки фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у 2023 році будуть проводитись у виняткових випадках.

«Такі перевірки будуть сфокусовані на те, щоб перевірити дані, які надходять від правоохоронних органів, або від органів соціального захисту населення, або від органів місцевого самоврядування у разі, якщо будуть підстави вважати, що людина не проживає за місцем проживання, яке вона вказала при реєстрації ВПО», – наголосив Віталій Музиченко.

Також заступник Міністра нагадав, що виплати для ВПО автоматично продовжено з 1 січня 2023 року. Одержувачам соціальної допомоги не потрібно наново подавати заяви для продовження виплат, немає потреби відвідувати ЦНАПи чи інші органи, у тому числі соціального захисту. Їх продовжуватимуть автоматично на період дії воєнного стану.

У Міністерстві нагадують, що на опалювальний період розміри компенсаційних виплат громадянам за тимчасове розміщення (перебування) у своїх домівках внутрішньо переміщених осіб збільшено вдвічі. На сьогоднішній день такі виплати складають із розрахунку 30 грн за кожен людино-день.

Довідково від Мінсоцполітики: Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб (зі змінами) затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333.

Телефон «гарячої лінії» Уповноваженого з питань ВПО: (066) 813-62-39, «гарячої лінії» з кризового реагування: 15-48.

Нагадаємо, 13 грудня 2022 року Міністерство цифрової трансформації України повідомляло, що у застосунку «Дія» доступні дві нові послуги для ВПО, які можна отримати без участі чиновника. Перша – зміна місця проживання, якщо внутрішньо переміщена особа переїхали до іншого міста України. Друга – скасування статусу ВПО, якщо повернулася на місце постійного проживання.

Як повідомляв Житомир.info, 29 жовтня 2022 директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір акцентувала, що внутрішньо переміщені особи мають перебувати за місцем реєстрації, інакше будуть позбавлені виплат. Вона також зазначала, що в Житомирі виявляли такі випадки.

6 грудня 2022 року в департаменті соцполітики міської ради інформували, що за результатами перевірок виплати припинили маже шістьом десяткам переселенців – перебували поза місцем реєстрації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО переселенець переселенці гроші виплата перевірка реєстрація Мінсоцполітики  
Матеріали по темі