Суспільство

Чи багато в Житомирській області охочих оформити закордонний паспорт, скільки це коштує та як довго чекати

1 February 2023, 13:25

У 2022 році попит на закордонні паспорти значно зріс: за рік міграційною службою Житомирської області було оформлення понад 130 тисяч паспортних документів, з яких майже 88 тисяч це закордонні паспорти.

Нині черг за паспортами немає – переконують фахівці, кажуть: з початком нового року охочих оформити документи стало менше.

«Достатньо людей, йдуть, хто на обмін, хто вперше. У порівнянні з 2022 роком звичайно менше. Приблизно в день 50 осіб ми оформляємо – це ID-картки та закордонні паспорти», - говорить завідуюча сектором оформлення документів управління ДМС у Житомирській області Оксана Пархомчук.

На Житомирщині оформити документи можна у 17 підрозділах міграційної служби. Зараз не працює дев'ять відділень: в Лугинах, Олевську, Брусилові, Народичах, Романові, Попільні, Пулинах, Ружені та Богунське відділення у Житомирі.

Також зазначають, що не скрізь працює електронна черга.

«Електронна черга працює у всіх підрозділах, крім Житомира, Новограда (Звягеля), Бердичева, Коростеня», - зазначає Оксана Пархомчук.

У міграційній службі розповідають скільки зараз коштує оформити паспортні документи та через який час людина зможе їх отримати.

«ID-картка термінова коштує 820 грн, не термінова – 450 грн. Оформлення закордонного паспорта – 1496 грн (терміновий) та 856 грн (не терміновий). Були достатньо великі затримки, на даний час приблизні терміни кажемо: термінова ID-картка та закордонний паспорт – до двох тижнів; не термінова ID-картка – близько місяця; закордонний паспорт півтора місяця потрібно чекати», - каже завідуюча сектором оформлення документів Оксана Пархомчук.

Зранку до управління Державної міграційної служби у Житомирській області прийшло з десяток людей. І хоча приймають тут у порядку «живої черги», люди досить швидко подають документи.

«Сьогодні прийшов оформити ID-картку. Буквально 10 хвилин і вийшов. Я замовляв термінову, тому чекати десь близько 10-12 робочих днів», - говорить Андрій Лебідь.

«Закордонний паспорт, треба до мами поїхати за кордон. Мама за кордоном, а мені довелося бути у Житомирі. 15 хвилин зайняло подати документи», - каже Валерія Бебешко.

«Закордонний, там (життя) покаже. Дому нема, села нема, все, ми переселенці із Бахмута»,- ділиться Світлана Хромова.

Чи готовий ваш паспорт можна перевірити за допомоги сервісу «Перевірка стану оформлення документів»

Нагадаємо, в Україні з 1 листопада 2022 року подорожчало оформлення ID-картки та закордонного паспорта.

Як повідомляв Житомир.info, улітку 2022 року в Житомирській області працювало всього шість структурних підрозділів міграційної служби, а 19 тимчасово не працювали, і люди скаржилися на тривалі черги. Наприкінці серпня деякі підрозділи почали відновлювати роботу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паспорт ID-картка ДМС закордонний паспорт 
Матеріали по темі