Фоторепортаж

Старовинні килими, вишиті костюми і декоративні картини – у житомирському коледжі демонструють виставку українського спадку. Фоторепортаж

6 February 2023, 14:56

Старовинні килими 1900-х років та сучасні студентські роботи, створені за стародавніми традиціями, – у Житомирському фаховому коледжі культури та мистецтв ім. І. Огієнка влаштували виставку «Символи самоідентифікації. Традиції та майбутнє».

На виставці представлено 38 килимів, зібраних з різних куточків Житомирської області. Ткацтво килимів було найбільш поширеним в Овруцькому, Народицькому та Коростенському районах, тому більшість килимів на виставці саме з тих частин Житомирщини.

“Це наше, рідне мистецтво. Не італійське, не англійське, а наше. Це килими з різних громад Житомирщини: Андрушівка, Олевськ, Овруч, Народичі, Малин та інші. Учні коледжу навчаються декоративно-прикладному мистецтву, і нам важливо було показати в першу чергу для них наш спадок і наше українське коріння, яке наслідує традиції українських майстрів. На виставці вдалося продемонструвати не всі знайдені екземпляри, тому ми плануємо продовжити таку форму роботи”, – розповів директор коледжу Микола Покропивний.

Найстаріший килим привезли з Хорошівської громади, і він датується 1904 роком. Килими виконані в різних техніках: тут є і ткані, й вишиті килими.

Експонати збирали близько двох місяців. Частину експонатів власники килимів передали коледжу безповоротно, інша частина ж належить музейним або приватним колекціям і після виставки буде повернена власникам.

Окрім килимів, на виставці представлені виготовлені студентами костюми, прикраси, витинанки та інші вироби декоративно-прикладного мистецтва, які поєднують старовинні українські традиції та сучасні матеріали.

Триватиме виставка понад місяць. Проте, оскільки вона була створена у навчальному закладі та з навчальною метою, відвідувачів просять приходити організованими групами за попереднім погодженням.

“Ми сердечно запрошуємо усіх, хто має бажання подивитися, за попереднім узгодженням. Тоді ми матимемо змогу, не порушуючи навчальний процес, розповісти відвідувачам про усі експонати та про традиції українських майстрів”, – зазначив директор.

Нагадаємо, в 2021 році у Всесвітній день української хустки, 7 грудня, житомирянки показали свої хустки – дизайнерські й старовинні, від бабусі та з магазину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вистава коледж коледж культури та мистецтв еспонат килим  
Матеріали по темі