Суспільство

«Білий квиток» і медкомісія: у Житомирському обласному ТЦК та СП пояснили, хто вважається придатним

7 February 2023, 10:23

6 лютого у Житомирському обласному ТЦК та СП роз’яснили деякі питання щодо мобілізації, зокрема, розтлумачили, як працює «білий квиток».

«Коли військовозобов'язані отримують повістки, мають прийти у ТЦК та СП з усіма необхідними документами. У разі, якщо права на відстрочку у людини немає, її обов'язково відправляють на військово-лікарську комісію (ВЛК). Це потрібно обом сторонам: і військовозобов'язаному, і армії, адже людина може не знати про якісь свої захворювання або мати неточну інформацію», – зазначають в обласному ТЦК та СП.

Отже, медкомісію проходять всі, у кого немає права на відстрочку з інших, окрім стану здоров'я, причин.

Під час проходження медкомісії у ТЦК та СП військовозобов'язаного оглядають хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.

Військовозобов'язаного в разі потреби можуть направити на додатковий огляд до інших спеціалістів.

Після огляду медиків засідає військово-лікарська комісія, яка приймає рішення про (не)придатність особи до служби.

Зазначається, що перелік захворювань, що дають призовнику право на відстрочку або на отримання довідки про непридатність, у воєнний час є набагато меншим, ніж у мирний.

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є хворі на тяжкі форми вірусних гепатитів, а також ті, хто має зумовлену ВІЛ-хворобу, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами тощо.

«При цьому наявність "білого квитка" не є беззаперечною підставою для звільнення від мобілізації. Лише категорія "непридатний з виключенняи з військового обліку", що зазначена в документі, дає право не служити в армії незалежно від ситуації в Україні», – наголошують у Житомирському обласному ТЦК та СП.

Нагадаємо, 1 лютого 2023 року начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач повідомив, що військовозобов’язані, яких військово-лікарняними комісіями (ВЛК) визнано обмежено придатними до служби за станом здоров’я, можуть бути мобілізовані, але їхня служба проходитиме не у бойових частинах, а у військових частинах забезпечення.

Як повідомляв Житомир.info, 6 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський підписав укази про продовження правового режиму воєнного стану й загальної мобілізації на 90 днів. Цього ж дня на сайті Верховної ради оприлюднені відповідні проєкти законів про затвердження указів президента «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» та «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація військовий військовозобов'язаний білий квиток військовий квиток військкомат ТЦК та СП  
Матеріали по темі