Суспільство

Житомирські суди й досі отримують скарги та клопотання російською мовою, але їх не розглядають

17 February 2023, 16:21

Житомирські суди не розглядають скарги та клопотання, написані російською мовою, бо суддя «не наділений повноваженнями перекладача».

В Єдиному державному реєстрі судових рішень лише за грудень 2022 року вдалося знайти майже десяток ухвал Корольовського та Богунського райсудів Житомира щодо відмовлення у розгляді звернень «іноземною мовою».

«Згідно ч.6 ст.13 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної і комунальної форм власності беруть до розгляду документи, складені державною мовою, крім випадків, визначених законом. Частинами 1, 2 статті 14 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачено, що у судах України судочинство провадиться, а діловодство здійснюється державною мовою. У судовому процесі може застосовуватися інша мова, ніж державна, у порядку, визначеному процесуальними кодексами України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів». При цьому, за змістом ст.12 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402-VIII, судочинство і діловодство в судах України проводяться державною мовою», - зазначається в таких ухвалах.

Громадянам, які не володіють українською мовою, радять самостійно залучати перекладачів для перекладу документів перед їх поданням до суду, а слідчий суддя «не наділений повноваженнями перекладача, не зобов`язаний вільно володіти іноземними мовами з метою здійснення судочинства».

Зокрема, ухвалою від 5 грудня Корольовський районний суд повернув заявнику «жалобу» на бездіяльність керівника Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері.

Також 5 грудня Корольовський райсуд відмовився розглядати «ходатайство» в якому заявник просить «вынести постановление о закрытии уголовного производства».

9 грудня Корольовський районний суд ухвалою повернув громадянину «жалобу» на бездіяльність прокуратури.

Ухвалою від 15 грудня Корольовський райсуд повернув «жалобу» на бездіяльність прокурора Житомирської міської прокуратури особі, яка її подала.

Нагадаємо, Верховна рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2022 року мовний омбудсмен пояснював, як правильно подати скаргу на порушників закону про мову.

Також в 2022 році, після повномасштабного російського вторгнення МОН оновило навчальні програми в школах та виключило з переліку рекомендованих для використання в освітньому процесі програми «Література (російська та зарубіжна)», «Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 5 – 9 класів, програми з російської мови для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою/з навчанням російською мовою для 10 – 11 класів, «Російська мова та література (інтегрований курс) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 10 – 11 класів.

Наприкінці січня 2023 року влада Житомира звертала увагу підприємців, що в окремих закладах торгівлі, громадського харчування та побуту все ще спостерігається реклама російською мовою, в умовах війни росії проти України це неприпустимо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд мова українська суддя  
Матеріали по темі