ДОПОМОГА

Правозахисники створили навігатор для військових, які отримали поранення

24 March 2023, 10:51

Правозахисний центр «Принцип» створив правовий навігатор для військових, які отримали поранення.

«Правовий навігатор створено командою правозахисного центру «Принцип», щоб поранений військовий знав про свої права та можливості, не загубився в документах і розумів, що на нього чекає на кожному етапі системи, яка зараз існує. Наприклад, навіщо потрібна довідка про обставини травми і як скласти рапорт про її отримання. Ми прагнемо, щоб бійці не почувалися розгубленими, тож створили цей алгоритм, аби стати їхньою опорою після отримання травми», - зазначають автори ініціативи.

На сайті є інформація про п’ять етапів з відповідями на найпоширеніші питання та зразками необхідних документів.

Довідка: Громадська організація «Правозахисний центр «Принцип» заснована 2023 року військовим та адвокатом Масі Наємом, який отримав важче поранення в червні 2022 року, та правозахисницею і волонтеркою Любов‘ю Галан. Мета ініціативи – повага до гідності військовослужбовців у всіх взаємодіях держави та бійців, правозахисники хочуть трансформувати систему, в яку потрапляє поранений боєць.

Зауважимо, що 22 березня заступниця голови Верховної ради Олена Кондратюк розповіла про зустріч з очільниками сектору безпеки і оборони України, під час якої, зокрема, обговорювали й реформування ВЛК.

«Я спілкувалася під час поїздок до реабілітаційних центрів з військовими, які проходять відновлення після важких поранень. Тому просто не могла не запитати про величезні труднощі із проходження ВЛК, з якими вони стикаються. Ця проблема не те, що актуальна, а вже критична! Отримала запевнення від Міністра оборони Олексія Резнікова та Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, що систему військово-лікарських комісій реформують через цифровізацію сервісів. Те саме згодом підтвердив, відповідаючи на моє питання в залі, й новопризначений Віцепрем'єр Михайло Федоров. Зокрема вже закуплено 1500 ноутбуків для лікарських служб і відбувається тестування відповідного програмного забезпечення. Це має знизити корупційну складову, зняти черги і пробити, нарешті, оту бюрократичну стіну ВЛК для наших військових, які заслуговують на абсолютну повагу, гідне ставлення, швидкі та якісні державні послуги», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 25 лютого відбулася нарада щодо оптимізації процесів військово-лікарської експертизи: обговорювали, як прибрати зайву бюрократію та можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2022 року у Житомирі викрили двох медиків на хабарництві за «допомогу» в оформленні групи інвалідності колишньому військовослужбовцю ЗСУ, який отримав поранення під час проведення Антитерористичної операції. 28 червня цього ж року до суду скерували обвинувальний акт стосовно лікаря-хірурга – одного з вимагачів.

6 березня 2023 року в Житомирі поліцейські затримали 36-річну юристку з Бердичева, яка за гроші пропонувала посередництво у визнанні військовослужбовців непридатними до служби.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: військовий поранення ВЛК медкомісія інвалідність 
Матеріали по темі