Місто

На військовому кладовищі у Житомирі на місці пам’ятника радянському солдату зроблять майданчик для панахиди

30 March 2023, 12:33

Гроші на виготовлення пам’ятників за єдиним стандартом для полеглих військових, похованих на Смолянському кладовищі у Житомирі, депутати міськради виділили ще наприкінці травня 2022 року. На зараз усі обговорення щодо ескізу пам’ятника завершені, проведений тендер та визначено виконавця, який виготовить пам’ятники, загальною вартістю у 5 млн грн. Про це на позачерговому виконкомі 30 березня розповів директор КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Василь Ганченко.

«5 млн грн на пам’ятники. Вже є переможець, 26 числа заключаємо договір. На військовому кладовищі стоїть зразок, щоб люди бачили, ознайомились, згідно того, що пройшло по виконкому», – каже Василь Ганченко.


Окрім того, комунальне підприємство нині працює над переміщенням пам’ятника радянському солдату, який стоїть посеред Смолянського кладовища, аби облаштувати майданчик для проведення похоронних процесій.

«Ми його переносимо на 50 м у сторону, на ділянку до захоронень 1941-1945 років, якраз буде доцільно. Звільняємо ділянку, щоб проводити процесію. Для того, щоб коли проводиться панахида, було місце для прощання», – розповідає директор КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Василь Ганченко.

Наостанок мер міста з іронією називає «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» порушником, навздогін роз’яснюючи присутнім, про що мова.

«Ви у нас великий порушник з приводу акту КРУ (аудиторської служби). Вони виписали акт, по якому на 12 млн грн підприємство недоотримало, що у нас низький тариф на копку могил. Трішки цинічна позиція, як на мене. По логіці КРУ, ми мали б підняти удвічі чи більше вартість копки могил для людей, особливо у такий час, і ми заганяємо підприємство в борги. Хоча підприємство функціонує беззбитково і все нормально. Дай Бог, щоб їм теж по розцінках прийшлось», – підсумував Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 21 березня 2023 року влада Житомира оприлюднила проєкт рішення зі схемою перенесення пам’ятника радянському солдату на військовому кладовищі.

Як повідомляв Житомир.info, 20 січня 2023 року КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради оголосив тендер на закупівлю 95 гранітних надгробків з початковою ціною 5 млн грн (по 52 тис. 632 грн за пам’ятник). В документації до закупівлі були ескіз і технічні вимоги.

Рідні загиблих військових самі обирали ескіз пам’ятника, а мер Житомира розраховував на зниження вартості під час тендеру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кладовище військове кладовище спецкомбінат пам'ятник Ганченко  
Матеріали по темі